Pompeo Venecuēlas krīzē vaino Krieviju un Kubu (2)

LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Galvenā loma pašreizējās Venecuēlas krīzes izraisīšanā ir Krievijai un Kubai, jo tās gan agrāk, gan arī šobrīd turpina atbalstīt prezidenta Nikolasa Maduro režīmu, paziņojis ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

"Krievijas valsts naftas uzņēmums "Rosņeftj" turpina pirkt naftu no Venecuēlas valsts uzņēmuma PDVSA, neraugoties uz ASV sankcijām, bet "Rosņeftj" vadītājs Igors Sečins turpina glābt režīmu," Vašingtonā paziņoja Pompeo.

Savukārt Kuba nodrošina Maduro un viņa tuvākajam lokam fizisku aizsardzību, bet režīmam - materiālu un politisku atbalstu.

"Ja nav elektrības, tad tas ir brīnišķīgs mūsdienu Kubas inženiermākslas rezultāts, ja nav ūdens, tad "paldies" ir jāsaka Kubas hidrologiem," skaidroja Pompeo.

ASV valsts sekretārs arī noraidīja Maduro pārmetumus, ka Venecuēlā pieredzētajā elektroapgādes pārrāvumā būtu vainojamas ASV, norādot uz Maduro valdības sociālistisko būtību.

Kā sacīja Pompeo, Maduro venecuēliešiem solījis dzīvi sociālistiskā paradīzē.

Kas attiecas uz sociālismu, tad viņš savu solījumu izpildījis, apstiprinot, ka sociālisms ir ekonomiskā kraha recepte. Paradīze viņam nav sanākusi, žurnālistiem sacīja Pompeo.

Venecuēlā turpinās konfrontācija starp prezidentu Maduro un opozīcijas līderi Huanu Gvaido, kurš sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Kopumā 60 valstis, arī ASV un vairākas Latīņamerikas valstis, jau atzinušas Gvaido par leģitīmu Venecuēlas valsts vadītāju.

Gvaido noraidījis Maduro varas leģitimitāti, ņemot vērā strīdīgus vērtējumus izsaukušās maija vēlēšanas, kuras opozīcija boikotēja, jo daudzi tās līderi tajās piedalīties nevarēja.

Maduro svētdien apgalvoja, ka pārtraukumi elektrības piegādēs notikuši ASV kiberuzbrukumu dēļ. Vašingtona šos pārmetumus noraida.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu