Asociācija: Atbalstot cigarešu "slēpšanu" veikalos, būtiski pieaugs pircēju apkalpošanas laiks (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Atbalstot ieceri aizliegt Latvijas veikalos izvietot tabakas izstrādājumus, elektroniskās smēķēšanas ierīces, to uzpildes tvertnes un preču zīmes pircējiem redzamā veidā, tirgotājiem pieaugs administratīvais slogs, kā arī būtiski palielināsies pircēju apkalpošanas laiks,  atzina Latvijas Tirgotāju asociācijā.

"Pašlaik tiek virzīts priekšlikums, kas mērķēts nevis uz smēķēšanas ierobežošanu, bet gan mazo tirgotāju iznīcināšanu. Jāatzīmē, ka pret šo priekšlikumu ir gan Finanšu ministrija, gan Ekonomikas ministrija," pauda asociācijā, vienlaikus norādot, ka arī valstij priekšlikums nenāks par labu, jo tādējādi Latvijā palielināsies kontrabandas cigarešu apmērs, kā arī samazināsies akcīzes un pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi valsts budžetā.

Latvijas Tirgotāju asociācijā minēja, ka smēķēšanas ierobežošanai ir jābūt samērīgai un efektīvai, taču tautsaimniecību ietekmējoši pasākumi būtu jāizdiskutē ar nozari.

Tādējādi asociācijā aicina Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju uzklausīt vairāk nekā 600 mazo Latvijas reģionu veikalu īpašnieku vēstulēs pausto lūgumu neapdraudēt mazo veikalu turpmāku pastāvēšanu, atbalstot ieceri aizliegt veikalos izvietot tabakas izstrādājumus, elektroniskās smēķēšanas ierīces, to uzpildes tvertnes un preču zīmes pircējiem redzamā veidā. Ja tomēr šādi ierobežojumi tiks pieņemti, Latvijas Tirgotāju asociācijas ieskatā valstij būtu jāsedz tirgotājiem jauno iekārtu iegādes izmaksas un jāapmaksā ikgadējus ārstniecības kursus pārdevēju papildus ergonomiskās slodzes līdzsvarošanai.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka par spīti tirgotāju iebildumiem Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šogad 13.februārī otrajā lasījumā atbalstīja ieceri aizliegt izvietot tabakas izstrādājumus, elektroniskās smēķēšanas ierīces, to uzpildes tvertnes un preču zīmes pircējiem redzamā veidā.

Veselības ministrijas pārstāve Santa Līviņa norādīja, ka likuma mērķis ir rūpēties par to, lai bērniem nerastos vēlme smēķēt. Pētījumi rādot, ka kopumā Latvijā pusaudžu vidū smēķētāju skaits mazinās, tomēr jaunieši arvien biežāk tā vietā izvēlas tieši elektroniskās smēķēšanas ierīces, kas arī ir kaitīgas.

Tikmēr Finanšu ministrijas ieskatā, līdz šim noteiktie ierobežojumi ir pietiekoši, bet jaunu prasību noteikšana atstās negatīvu ietekmi uz legālajiem tirgotājiem, kā arī uz valsts budžetu. Ministrijas pārstāvji pauda uzskatu, ka šāds "nepārdomāts ierobežojums" varētu palielināt nelegālo cigarešu tirdzniecību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu