Globālajam tīmeklim aprit 30 gadi. Izgudrotājs aicina parakstīt "tīmekļa līgumu" (1)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
 Tims Bērnerss-Lī
Tims Bērnerss-Lī Foto: AFP/SCANPIX

Pirms 30 gadiem Tims Bērnerss-Lī publicēja savas idejas par globālo tīmekli - savienotu hipersaišu sistēmu, kam var piekļūt ar interneta palīdzību. Viņa izgudrojums tagad ir neatņemama moderno sabiedrību ikdienas sastāvdaļa. "Mēs svinam, bet vienlaikus esam arī ļoti nobažījušies," Bērnerss-Lī saka par izgudrojumu, kas mainīja pasauli.

Pagājušogad tika sasniegts vērā ņemams rādītājs - apmēram puse pasaules iedzīvotāju ir izmantojuši internetu. Pašlaik globālajā tīmeklī ir apmēram divi miljardi vietņu.

Globālā tīmekļa 30. gadadiena - tā ir "iespēja padomāt par to, cik tāls ceļš mums vēl ejams", teica Bērnerss-Lī. Viņš uzskata, ka "cīņa" par globālo tīmekli ir "viens no mūsdienu svarīgākajiem mērķiem".

"Paskatieties uz tiem 50%, kuri ir tīmeklī," norāda Bērnerss-Lī. "Viņi pasper soli atpakaļ, pēkšņi nobijušies pēc Trampa un "Brexit" balsojuma. Viņi saprot, ka tīmeklis, ko līdz šim uzskatīja par labu lietu, ne vienmēr labi kalpo cilvēcei."

Bērnerss-Lī 1989.gadā strādāja Eiropas kodolpētījumu organizācijā (CERN). Šajā laikā viņš izgudroja HTTP protokolu un citus globālā tīmekļa pamatkonceptus. 1990.gadā Bērnerss-Lī izstrādāja pirmo tīmekļa pārlūku "WorldWideWeb".

Izgudrotājs stāsta, ka tolaik viņu esot kaitinājusi dažādu CERN izmantoto datorsistēmu nesavienojamība. Tagad viņa izveidotā organizācija "World Wide Web Foundation" cenšas panākt valdību, uzņēmumu un interneta lietotāju apvienošanos, lai nodrošinātu, ka globālais tīmeklis tiek izmantots labiem mērķiem.

Pamatprincipi apkopoti organizācijas "Tīmekļa līgumā". Tas pieprasa, lai valstu valdības ikvienam iedzīvotājam nodrošina iespēju pieslēgties tīmeklim un ievēro lietotāju tiesības uz privātumu. Uzņēmumiem jāgādā, lai iedzīvotāji var atļauties izmantot internetu, jāaizsargā klientu privātums un jāizstrādā tikai tādas tehnoloģijas, kuru prioritāte ir "sabiedriskais labums". Savukārt interneta lietotājiem jāveido un jāiesaistās "pilsoniskajā diskursā".

Bērnerss-Lī tīmekli uzskata par "cilvēces spoguli", kurā redzamas gan labās, gan arī sliktās lietas. "Tīmekļa līgums parāda, ka tas, vai cilvēce ir konstruktīva, patiesībā ir atkarīgs no tā, kā sarakstīts sociālā tīkla kods," uzskata izgudrotājs.

Bērnerss-Lī uzskata, ka viņa izgudrojums radījis jaunas iespējas, atvieglojis cilvēku dzīvi un devis balsi līdz šim nesadzirdētajiem, taču "tas arī radījis izdevības krāpniekiem, devis balsi naida kurinātājiem un ļāvis vieglāk pastrādāt visa veida noziegumus".

Viņa "Tīmekļa līgums" ir nevis ātrs risinājums samilzušajām problēmām, bet gan mēģinājums mainīt digitālo pilsoņu attiecības ar tīmekļa pasauli. 

"Tas ir mūsu ceļš no pusaudža gadiem uz nobriedušāku, atbildīgāku un iekļaujošāku nākotni," uzsver Bērnerss-Lī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu