Ušakovam "Rīgas satiksmes" iepirkumu lietā nekāds statuss nav piemērots (19)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

 Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumu lietā Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) nekāds statuss patlaban nav piemērots, savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume gribētu, lai pēc iespējas ātrāk šī lieta tiktu nodota prokuratūrai apsūdzību celšanai.

Straume otrdien žurnālistiem teica, ka patlaban lietā nav sabiedrībai izpaužami jaunumi, jo birojs joprojām turpina intensīvu izmeklēšanu. "Ir jābūt pacietīgiem, jo darba tiešām šeit ir daudz," viņš uzsvēra.

KNAB priekšnieks neprognozēja, kad konkrēti lieta varētu tikt nodota kriminālvajāšanai, bet atzina, ka gribētu, lai tas notiek pēc iespējas ātrāk. "Kā biroja priekšnieks es gribētu, lai jebkurš biroja kriminālprocess tiktu pēc iespējas ātrāk izmeklēts un nodots prokuratūrai," uzsvēra Straume.

Viņš nekomentēja, vai šajā lieta aizdomās turēto skaits varētu pieaugt, bet apliecināja, ka Ušakovam, kura dzīvesvietā KNAB darbinieki veica kratīšanu, patlaban lietā nekāds statuss nav piemērots.

Straume arī apliecināja, ka turpinās intensīvs izmeklēšanas darbs citā sabiedrības ievērību guvušā lietā. Tā ir lieta, kurā aizdomās par korupciju tiek turēts uzņēmuma "Rīgas karte" valdes loceklis, no amata atstādinātais pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" darbinieks Aleksandrs Brandavs.

Vaicāts, vai šajā lietā būs vēl kāda aizdomās turētā persona, Straume atbildēja: "Tas nekad nav izslēgts. Strādājam."

Jau ziņots, ka KNAB ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem - par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Tiesa decembra sākumā sešām no septiņām šajā lietā aizdomās turētajām personām kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Tie bija ilggadējais partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, bijušais "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersona Vladislavs Kozaks, uzņēmējs Māris Martinsons un uzņēmējs Edgars Teterovskis.

Savukārt Teterovska dzīvesbiedrei un Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes loceklei Elīnai Kokinai jau sākotnēji tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Krjačeks tika atbrīvots nedēļu pēc aizturēšanas. Februāra vidū pret 200 000 eiro lielu drošības naudu tiesa nolēma atbrīvot arī Bemhenu, pret 100 000 eiro - Volkinšteinu, bet pret 70 000 eiro arī Teterovski.

Tāpat KNAB nesen sācis kriminālprocesu par valsts un privāto akcionāru kopuzņēmuma SIA "Rīgas karte" amatpersonas izdarītiem, iespējams, noziedzīgiem nodarījumiem, proti, kukuļdošanu un starpniecību kukuļošanā.

KNAB norādīja, ka krimināllietas materiāli satur ziņas par kukuļa nodošanu starpniekam tālākai nodošanai amatpersonām, lai tās, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu darbības kukuļa devēja interesēs.

Kriminālprocesā pagājušā nedēļā tika aizturēts Brandavs. Viņš ir valdes loceklis valsts un privāto akcionāru kopuzņēmumā "Rīgas karte", partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs, kā arī patiesā labuma guvējs pilnsabiedrībā "Rīgas mikroautobusu satiksme".

Tāpat Brandavs līdz 7.martam ieņēma "Rīgas satiksmes" Elektronisko norēķinu projektu daļas vadītāja amatu, tomēr saistībā ar KNAB darbībām uzņēmuma valde viņu atstādināja.

KNAB Brandavam piemēroja drošības līdzekli - 200 000 eiro lielu drošības naudu, kā arī aizliegumu tuvoties noteiktām personām un aizliegumu izbraukt no valsts.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu