Igaunijas bandītu aktivitātes Somijā: narkotikas slēpnī un slepkavības mēģinājums (3)

Foto: Soome tolliamet
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kad 39 gadus vecais igaunis Jarmo Jarvs, bruņojies ar ieroci, devās uz Somijas pilsētu Vantā, lai nogalinātu cilvēku, viņa sarunas jau tika noklausītas. Somijas policija šo pirmajā acu uzmetienā neievērojamo igauni, kas dzīvo Somijas galvaspilsētā Helsinkos, raksturo kā vienu no Somijas noziedzīgās pasaules ievērojamākajām personām.

Nepilna gada laikā Somijā tika atzīti par vainīgiem vai aizturēti astoņi igauņi, kuri bijuši iesaistīti narkotiku kontrabandā starp Tallinu un Helsinkiem, vēsta Igaunijas medijs “Postimees”.

2017.gada oktobrī Somijas robežsargi pievērsa uzmanību valstī no Tallinas iebraucošajam Lietuvas pilsonim Gediminam Klimasam. Viņš automašīnas piekabē veda vannu, kas izskatījās aizdomīga. Uzreiz lietuvietis aizturēts netika – policija nolēma noskaidrot, uz kurieni viņš savu kravu vedīs.

Vanna tika nogādāta apdzīvotā vietā netālu no Somijas dienvidu pilsētas Vantā. Tusulas pašvaldībā lietuvieti sagaidīja viņa draugi, ar kuriem viņš kopā izjauca atvesto kravu.

Kā vēlāk izrādījās – vannā bija noslēpti 12 kilogrami metamfetamīna. Narkotiskās vielas kvalitāte bija augstāka par vidējo – vielas tīrības īpatsvars lēšams 33-42% robežas.

Somijas policija visus noziedzniekus aizturēja nozieguma vietā.

Šo cilvēku aizturēšana ļāva policijai iziet uz pēdām citiem noziedzniekiem, kā rezultātā tikai aizturēti aptuveni desmit noziedzīga grupējuma dalībnieki no Lietuvas, Somijas un Igaunijas.

Noziedzniekiem tika konfiscēts vēl 21 kilograms amfetamīna un 2400 tabletes psihotropā medikamenta “Subutex”. Narkotikas bijušas noslēptas gan noliktavās, gan arī īpašos slēpņos mežā.

Konfiscēto narkotiku vērtība melnajā tirgū veido vairāk nekā pusmiljonu eiro.

Kā informēja Somijas policija, šo noziedzīgo grupējumu vadīja igauņi.

Pagājušajā gadā Somijas tiesa par vainīgiem šajā lietā atzina Usmasu Kasjaku, Sijmu Valdri, Andreju Andrejevu, Oļegu Elaginu un Maido Reidolfu.

Tiek uzskatīts, ka grupējuma vadonis bija Maido Reidolfs - viņam tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Maido Reidolfs
Maido Reidolfs Foto: Facebook

Saistība ar slepkavības mēģinājumu Vantā

Šā gada februāra beigās Somijas un Igaunijas mediji ziņoja par kādu apšaudi, kas pagājuša gada vasarā notika Vantā.

Izmeklētāji noskaidroja, ka visi šajā incidentā iesaistītie cilvēki ir no Igaunijas, bet konflikta iemesls bija savstarpējo rēķinu kārtošana noziedzīgajā pasaulē.

Slepkavības mēģinājums saistīs ar iepriekš minēto narkotiku kontrabandas grupējumu. Par abu incidentu dalībnieku saistību liecina arī sociālajos tīklos atrodamā informācija.

Slepkavības mēģinājumā cieta 31 gadu vecs igaunis (sauksim viņu par Janu) – viņš sociālajos tīklos saņēmis no drauga ziņojumu, ka divi cilvēki ar viņu vēloties apspriest parādu jautājumus. Tā kā Jans pats bijis noziedzīgās pasaules pārstāvis, noprotams, ka šāda apspriede neko labu nesola.

Tikšanās notika pie upura mājas, bet sarunas visiem nebija prātā – izkāpuši no automašīnas, viņi Janu sāka sist. Pēc tikšanās Jana profilā sociālajā tīklā “Facebook” kāds bija atstājis ierakstu “R.I.P” (Requiescat in pace – dusi mierā).

Šī uzbrukuma veikšanā aizdomās tiek turēts 31 gadu vecais Armīns Lindenbergs un 30 gadus vecais Toimo Tohvs.

Kā uzskata izmeklētāji, pēc Jana piekaušanas Tohvs un Lindenbergs kādā viesnīcā Helsinkos tikās ar Jarmo Jarvu.

Šajā brīdī Jarvs jau tika novērots un viņa sarunu ar pārējiem diviem vīriešiem noklausījās policija.

Jarvs esot bijis ļoti dusmīgs uz minēto Janu. Viņš uzskatījis, ka piekaušana neesot pietiekami bargs sods, tāpēc viņš paņēmis pistoli un paziņojis par savu nodomu Janu nošaut.

Jarvs ar Janu nekavējoties sarunājis vēl vienu tikšanos, paziņojot, ka nepieciešamas “atrisināt domstarpības”.

Tajā pašā vakarā viņi satikās netālu no Helsinku-Vantā lidostas. Izkāpis no mašīnas Jarvs sāka šaut uz Janu, izdarot piecus līdz astoņus šāvienus.

Neviens no šāvieniem gan savu mērķi nesasniedza.

Tohvs un Lindenbergs Jarvu gaidīja automašīnā.

Pēc apšaudes viņi visi trīs atgriezās Helsinku centrā, ieroci pa ceļam izmetot pa automašīnas logu.

Pavērsiens narkotiku kontrabandas izmeklēšanas lietā

Neilgi pēc notikušā policija aizturēja Jarvu. Lindenbergs tika aizturēts novembrī, bet februāra sākumā tika aizturēts arī Tohvs.

“Šie cilvēki mums bija zināmi jau iepriekš. Viņu vārdi Somijas noziedzīgajā pasaulē tiek uztverti ļoti nopietni,” norāda Somijas policijas izmeklētājs Juka Lariko.

Šie igauņi tiek apsūdzēti slepkavības mēģinājumā, vardarbībā, bet ne narkotiku kontrabandā.

Viņu lietu vispirms izmeklēja Somijas Muitas dienests, tomēr, ņemot vērā, ka slepkavības mēģinājums ir daudz smagāks noziegums, lieta tika nodota kriminālpolicijai un tiesas priekšā apsūdzētie stāsies tieši par vardarbīgajiem noziegumiem.

Lariko gan neuzskata, ka igauņi Somijā būtu izveidojuši organizētās noziedzības grupējumu.

Drīzāk tas bija vairāku cilvēku tīkls, kura dalībnieki kontaktējās savā starpā.

Somijas policija uzsver, ka narkotikas no Igaunijas uz Somiju tikušas transportētas vienmēr.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu