Raidījums: iedzīvotāju nodokļu parāds valstij ir vismaz 2,7 miljoni eiro (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Sniegputenis Rīgā.
Sniegputenis Rīgā. Foto: Edijs Pālens/LETA

No tiem nodokļu maksātājiem, kuri pirmie iesniedza aizvadītā gada ienākumu deklarācijas, jau 31 464 cilvēkiem budžetā kopumā būs jāatmaksā aptuveni 2,7 miljonu eiro liels nodokļa parāds, Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu metodikas galvenā inspektore Marija Radzjušonoka. 

Vaicāta, kā gan ir iespējama situācija, ka par nodokļu parādniekiem ir kļuvuši pensionāri, kuru vienīgais ienākumu avots ir pensija, Radzjušonoka sacīja, ka ienākumi arī pensiju gadījumā var būt mainīgi. 

Daļa parādnieku ir izvēlējušies deklarācijas neiesniegt, taču, kā norāda VID, tas nav risinājums, jo mēneša beigās visi, kam ir izveidojusies starpība, saņems VID informatīvo vēstuli.

Finanšu ministrijas ieskatā, pat ja cilvēkam ir jāatmaksā nodokļu parāds, kopējais ieguvums no nodokļu reformas ir pozitīvs.

Latvijas Grāmatvežu asociācijas Publiski nozīmīgu struktūru komitejas vadītāja Lienīte Caune raidījumā “Krustpunktā” gan sacīja, ka grāmatveži vēl pirms nodokļu reformas stāšanās spēkā brīdināja, ka tā ir brāķis. Viņasprāt, “mūsu valstī uzņēmēji jau pie visa pieraduši un visu uztver kā kārtējo apgrūtinājumu, ar ko jātiek galā”,  taču biznesam šī jaunā sistēma arī izmaksā miljonus eiro.

“Jābeidz politiskās dividendes taisīt uz visu cilvēku rēķina, mēs visi par to maksājam,” uzsvēra Caune. 

Saeimas budžeta komisijas deputāts Gatis Eglītis piekrita Caunes teiktajam, ka nodokļu reformas izpildījums ir brāķis. "Reformas izpildījums nekādā gadījumā neiet uz iepriekš nosprausto mērķi: padarīt Latvijas nodokļu sistēmu ērtu, saprotamu un uzņēmējiem un grāmatvežiem draudzīgu," sacīja Eglītis. 

"Ieviešot nodokļu reformu, mēs ar augstiem nodokļiem apliekam augsti apmaksātus cilvēkus, bet ne bagātus cilvēkus, kam ir lieli ienākumi, piemēram, no kapitāla," skaidro Latvijas Bankas ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Tiesībsargs Juris Jansons, kurš jau iepriekš uzsvēris, ka nodokļu reformas mērķis mazināt vienlīdzību netiek sasniegts, bilda, ka reformā paredzētā solidaritāte pastāv vien tehniski "uz papīra". 

Kā vēstīts, šobrīd tiek izstrādāti grozījumi iedzīvotāju ienākumu nodokļa likumā, kas paredz, ka mazās nodokļu parāda summas netiks piedzītas.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu