ES veidos jaunu datu bāzi par trešo valstu pilsoņu sodāmību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Cietums. Ilustratīvs attēls
Cietums. Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien apstiprināja jaunas Eiropas Savienības (ES) datu bāzes izveidi ātrākai informācijai apmaiņai par trešo valstu pilsoņu sodāmību, informē EP Informācijas birojā Latvijā. Vēl gan nepieciešams ES Padomes galavārds.

"ECRIS-TCN" datu bāze, kurā tiks apkopotas ziņas par trešo valstu pilsoņu sodāmību, papildinās jau esošo Eiropas Sodāmības reģistru informācijas sistēmu (ECRIS), kurā apkopota informācija par ES pilsoņu sodāmību. Jaunā datu bāze uzlabos informācijas apmaiņu, tā stiprinot cīņu ar pārrobežu noziedzību un terorismu.

"ECRIS-TCN" sistēma ļaus valstu varas iestādēm ātri noskaidrot, vai trešās valsts pilsonis ir notiesāts kādā citā ES valstī, un apkopot informāciju par ES pilsoņiem, kam ir arī trešās valsts pilsonība. Tādējādi viņi nevarēs slēpt sodāmību, izmantojot otru pasi, skaidroja EP Informācijas birojā.

EP deputāti sarunās ar ES dalībvalstu pārstāvjiem jau vienojušies, ka datu bāzei varēs piekļūt arī "Europol", "Eurojust" un jaunveidojamā Eiropas prokuratūra.

"Saskaņā ar pašlaik spēkā esošajiem noteikumiem ir ļoti sarežģīti iegūt ziņas par trešo valstu pilsoņu sodāmībām. EP apstiprinātās izmaiņas eiropiešu dzīvi padarīs drošāku," teica EP ziņotājs Daniels Daltons.

"ECRIS-TCN" regula tika apstiprināta ar 379 balsīm, pret balsojot 170, bet 118 deputātiem atturoties, savukārt attiecīgā direktīva - ar 422 balsīm, pret balsojot 130, bet 116 deputātiem atturoties. Jaunie noteikumi vēl oficiāli jāapstiprina ES Padomei.

ECRIS sistēma tika izveidota 2012.gadā, lai apmainītos ar informāciju par sodāmību, taču tā neļauj ātri iegūt ziņas par trešo valstu pilsoņiem. Saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem 2014.gadā ES dalībvalstu varas iestādes izmantoja mazāk nekā 5% citās valstīs pieejamās informācijas par trešo valstu pilsoņu sodāmību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu