33 gadu cietumsods un pātagošana: Irāna piespriež sodu sieviešu tiesību aktīvistei (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Cilvēktiesību un sieviešu tiesību aktīviste Nasrina Sotudeha
Cilvēktiesību un sieviešu tiesību aktīviste Nasrina Sotudeha Foto: AFP / Scanpix

Cilvēktiesību advokātei un sieviešu tiesību aktīvistei Nasrinai Sotudehai Irānā piespriests šokējošs sods - 33 gadi cietumā un 148 pātagas cirtieni. Tā ir "grūti aptverama netaisnība", norāda nevalstiskā organizācija "Amnesty International".

Sotudehas vīrs Reza Hadans par sievai piespriesto sodu pirmdien paziņoja savā "Facebook" kontā. Līdz ar to divās "ārkārtīgi netaisnīgās" tiesas lietās viņai kopumā piespriests 38 gadu cietumsods, vēsta "Amnesty International".

"Tas ir absolūti šokējoši, ka Nasrinai Sotudehai draud gandrīz 40 gadu cietumsods un 148 pātagas cirtieni par viņas miermīlīgo darbu cilvēktiesību jomā, tai skaitā atbalstu protestiem pret Irānas degradējošajiem likumiem, kas piespiež sievietes valkāt hidžābus," uzsver "Amnesty International" Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas pētījumu direktors Filips Luters.

"Nasrina Sotudeha nekavējoties jāatbrīvo un šis ārprātīgais sodamērs bez kavēšanās jāatceļ."

Luters norāda, ka Sotudeha savu mūžu veltījusi sieviešu tiesību aizstāvībai, kā arī iestājusies pret nāvessodiem.

Tas ir bargākais sods, kas pēdējos gados Irānā piespriests cilvēktiesību aktīvistam, norāda organizācija. "Tas liecina, ka [Irānas] varasiestādes kļuvušas drosmīgākas pēc acu pievēršanas uz cilvēktiesību pārkāpumiem - pastiprina savas represijas," teikts "Amnesty International" paziņojumā.

Sotudeha tika aizturēta 2018.gada jūnijā. Viņa apsūdzēta tādos pārkāpumos kā "musināšana uz netiklībām un prostitūciju" un "atklātu grēcīgu rīcību, parādoties sabiedrībā bez hidžāba", kā arī "sabiedriskās kārtības traucēšanu". Tiesneši piemēroja likumu, kas ļauj piespriest sodu, kas lielāks par maksimālo paredzēto sodamēru, ja apsūdzētajam izvirzītas apsūdzības vairāk nekā trijos pārkāpumos.

Iepriekšējā prāvā Sotudehai tika piespriests septiņu gadu cietumsods - pieci gadi par "plāniem pastrādāt noziegumus pret nacionālo drošību" un divi gadi par valsts "augstākā līdera aizvainošanu".

"Amnesty International" aicina citu valstu valdības vērst spiedienu pret Irānu, lai panāktu aktīvistes atbrīvošanu. Šāda rīcība īpaši tiek gaidīta no Eiropas Savienības (ES).

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu