Vējonis: Jārod finansējums sistēmas testēšanai, kas ļautu vēlēšanās iztikt bez vēlētāja apliecības (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Eksprezidents Raimonds Vējonis
Eksprezidents Raimonds Vējonis Foto: Evija Trifanova/LETA

Jau tuvākajā laikā ir būtiski rast finansējumu tādas sistēmas testēšanai, kas ļautu vēlēšanās balsot gan ar ID karti, gan pasi, tādējādi iztiekot bez vēlētāja apliecības, tikšanās laikā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāju Arni Cimdaru norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, Vējonis tikās ar Cimdaru, lai pārrunātu Latvijas gatavību Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kas norisināsies šā gada 25.maijā.

Pēc tikšanās Valsts prezidents norādīja, ka atzinīgi vērtējamas iepriekš veiktās izmaiņas likumdošanā, lai vēlētājiem būtu plašākas iespējas piedalīties EP vēlēšanas. Lai to nodrošinātu, vēlēšanu iecirkņos ir jāievieš iespēja tiešsaistē fiksēt, ka vēlētājs ir nobalsojis, sacīja prezidents. Tādējādi persona varētu balsot jebkurā iecirknī un tiktu novērsts risks, ka tā nobalso vairākos iecirkņos - tajā, kur persona ir reģistrēta, un kādā citā, izriet no Vējoņa sacītā.

"Diemžēl nepietiekamu finanšu resursu dēļ šobrīd pastāv bažas, vai šī sistēma šogad darbosies. Latvijai ir jāturpina aizsāktais darbs pie vēlēšanu sistēmas attīstīšanas. Tāpēc ir būtiski jau tuvākajā laikā rast nepieciešamo finansējumu sistēmas testēšanai EP vēlēšanu laikā, lai jau nākamajās Saeimas vēlēšanās vēlētāji varētu balsot gan izmantojot pasi, gan ID karti un iztiekot bez vēlētāja apliecības," uzsvēra Vējonis.

Tāpat tikšanās laikā CVK priekšsēdētājs informēja Valsts prezidentu par īstenotajiem pasākumiem, lai EP vēlēšanas norisinātos demokrātiski, tiesiski un bez riskiem par ārējo ietekmi uz vēlēšanu iznākumu.

"Latvija, līdzīgi kā pārējās Eiropas Savienības dalībvalstis, apzinās iespējamos apdraudējumus EP vēlēšanās un aktīvi strādā, lai uz tiem atbildētu," atzina Valsts prezidents.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu