Eiropas Cilvēktiesību tiesa piespriež Turcijai izmaksāt kompensāciju laikraksta "Ulkede Ozgur Gundem" īpašniekam (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa piespriedusi Turcijai izmaksāt kompensāciju laikraksta "Ulkede Ozgur Gundem" īpašniekam, kurš tika apsūdzēts par kurdu separātistu grupējuma Kurdistānas strādnieku partija (PKK) paziņojumu publiskošanu.

Pret laikraksta īpašnieku Ali Girbizu tika ierosinātas kopumā septiņas krimināllietas par 11 rakstiem, kuri saturēja PKK līderu un locekļu paziņojumus.

PKK ir aizliegta Turcijā, kas to uzskata par teroristu organizāciju. Arī ASV un Eiropas Savienība (ES) uzskata PKK ar teroristu organizāciju.

Krimināllietas pret Girbizu tika ierosinātas laika posmā no 2004.gada līdz 2006.gadam, un visos septiņos gadījumos viņš tika notiesāts un viņam tika piemērota sodanauda.

2011.gadā apelācijas lietā visi septiņi notiesājošie spriedumi tika anulēti, pamatojoties uz Turcijas Konstitucionālās tiesas 2009.gadā pieņemto lēmumu, ka uz laikrakstu īpašnieku pleciem nevajadzētu gulties kriminālatbildībai par teroristu paziņojumu publicēšanu viņiem piederošajos medijos.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa secināja, ka tiesvedība tika sistemātiski vērsta pret Girbizu pat, ja rakstos nebija pausts aicinājums uz vardarbību.

Šo tiesvedību var uzskatīt par mēģinājumu nepieļaut, ka tiek publicēti teroristu organizāciju līderu paziņojumi, pat ja tie var nākt par labu publiskajām debatēm, norādīja tiesa.

Tiesa nolēma, ka krimināllietas nesamērīgi ietekmējušas Girbiza tiesības uz vārda brīvību, un piesprieda Turcijai izmaksāt viņam 3500 eiro lielu kompensāciju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu