Sāpīgs trieciens Mejai: britu parlaments vēlreiz noraida "Brexit" vienošanos (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Brexit", ilustratīvs foto.
"Brexit", ilustratīvs foto. Foto: Pixabay

Lielbritānijas parlaments otrdien atkārtoti noraidījis premjerministres Terēzas Mejas panākto "Brexit" vienošanos.

(Papildināta ziņa.)

Pret vienošanos balsoja 391 deputāts, bet par - 242, un tādējādi tā noraidīta ar 149 balsu pārsvaru.

Arī šoreiz pret vienošanos līdz ar opozīciju balsoja daudzi eiroskeptiski noskaņotie Mejas vadītās Konservatīvās partijas deputāti.

Tomēr pirmo reizi janvārī vienošanās tika noraidīta ar vēl lielāku balsu pārsvaru - 432 pret 202, kas bija rekordsmaga sakāve pie varas esošajai valdībai visā Lielbritānijas vēsturē.

Pēc tam, kad parlaments pirmoreiz noraidīja Mejas panākto "Brexit" vienošanos, premjerministre ar Briseli vienojās par "juridiski saistošām izmaiņām" vienošanās tekstā, cerot panākt britu deputātu atbalstu otrajā balsojumā. 

Taču otrdien Lielbritānijas valdības augstākais tieslietu padomnieks Džefrijs Kokss paziņoja, ka Mejas mainītā "Brexit" vienošanās tik un tā neatrisina strīdīgo jautājumu par Īrijas robežu. Tam otrdienas vakarā sekoja otrais parlamenta balsojums, kurā deputāti noraidīja "Brexit" vienošanos.

Pēc vienošanās noraidīšanas tagad trešdien paredzēts balsojums par aiziešanu no ES 29.martā bez vienošanās.

Ja deputāti noraidīs arī bezvienošanās "Brexit", tad dienu vēlāk viņiem tiks dota iespēja balsot par "Brexit" sarunu pagarināšanu.

Meja jau apstiprinājusi, ka tālākie balsojumi notiks, kā paredzēts.

Tikmēr Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska pārstāvis jau paziņojis, ka vienošanās noraidīšana "ievērojami" palielinājusi bezvienošanās "Brexit" iespēju.

Atrodoties Lielbritānijas premjerministres amatā, Meja savu laiku veltījusi "Brexit" sarunām un piedzīvojusi divas nopietnas sakāves britu parlamentā. Abos balsojumos pret Meju nostājās viņas pašas partijas biedri.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu