Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienests brīdina par Ķīnas tehnoloģijām (3)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienests otrdien publiskoja ziņojumu, kurā tas brīdina par augošu Ķīnas ietekmi un iespējamiem draudiem, ko rada tehnoloģiskas ierīces ar Ķīnas izcelsmi.

Pēdējos gados Eiropas Savienība (ES), ASV un daudzas citas valstis ir ieņēmušas piesardzīgāku nostāju pret Ķīnas ārējām investīcijām un tehnoloģijām, teikts otrdien publiskotajā ziņojumā.

Ķīnas investīcijas Eiropā pēdējos gados ir ievērojami pieaugušas. Investīcijas ir veiktas visās ekonomikas nozarēs, bet īpaši manāmas ir Ķīnas investīcijas transportā un tehnoloģijās. Ķīna arī aizvien vairāk izmanto ārējās investīcijas, lai veicinātu savus politiskos mērķus, teikts ziņojumā.

Svarīgs aspekts ir tas, ka Ķīnas likumi neaizsargā privātus uzņēmumus no valsts interesēm un valdības iejaukšanās uzņēmējdarbībā. Tas nozīmē, ka nepieciešamības gadījumā Ķīnas valdībai būs pieeja jaunākajai tehnoloģijai vai konfidenciālai informācijai, ko ieguvis privāts uzņēmums, atzīmēja Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienests.

Dienests arī uzsvēra, ka kiberoperācijas, kas kalpo Ķīnas nacionālajām interesēm, ir plaši atspoguļotas pasaules mērogā. Ir identificēti drošības pārkāpumi jeb "aizmugures durvis" Ķīnas IT ierīcēs; ir atrasta ļaunatūra  mobilo sakaru iekārtās, datoros un sarežģītākās tīkla iekārtās.

Ir konstatēts, ka Ķīnas kiberoperācijas atbalsta komunistiskās partijas un armijas centienus un iesaistās rūpnieciskajā spiegošanā Ķīnas tehnoloģiju uzņēmumu labā.

ASV, Austrālija, Jaunzēlande un vairākas citas valstis ierobežo Ķīnas tehnoloģiju izmantošanu nacionālo telekomunikāciju risinājumos, jo ir aizdomas, ka tās var tikt izmantotas izlūkošanas mērķiem Ķīnas vai kādas trešās puses interesēs.

Starp atzītiem drošības draudiem ir tādu Ķīnas uzņēmumu "Huawei" vai ZTE drošības risinājumu kā ugunsmūris izmantošana, kas tiek uzskatīti par neprognozējamiem un nedrošiem, brīdināja Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienests.

Ķīnas Nacionālās izlūkošanas likums paredz, ka jebkurai organizācijai un pilsonim saskaņā ar šo likumu ir jāsniedz atbalsts un palīdzība un jāsadarbojas nacionālās izlūkošanas darbā, un jāsargā jebkura tiem zināma nacionālās izlūkošanas darba slepenība.

Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienests vērtē, ka ir vajadzīgs rūpīgi analizēt šos riskus, lai novērstu atkarību, kura varētu būt potenciāls drošības drauds gan valsts, gan privātajam sektoram.

Ķīna atšķirībā no Krievijas negrib sašķelt Rietumu sabiedrības vai destabilizēt savus svarīgākos tirdzniecības partnerus, un Ķīnas propaganda un lobēšana galvenokārt fokusējas uz tās politisko un ekonomisko interešu atbalstīšanu, ziņoja Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienests.

Ķīnas propagandas mērķiem tiek izmantoti arī citās valstīs dzīvojošie ķīnieši. Ķīna ir aizvien aktīvāka ietekmes operācijās un propagandā, veidojot kontaktus un pastiprinot komunikāciju ar valdības amatpersonām, pašvaldību pārstāvjiem un politiķiem citās valstīs, un atbalstot savu ietekmi uz viņiem, teikts ziņojumā.

Ķīna arī stiprina sociālos un akadēmiskos sakarus un veicina sadarbības projektus starp Eiropas un Ķīnas domnīcām.

Šāda notikumu attīstība ir acīm redzama Eiropā, tai skaitā Igaunijā. Kontakti, kas izveidoti ar pozitīvu iesaistīšanos, vēlāk var attīstīties par ciešāku sadarbību un beigās novest līdz specdienestu vervēšanas mēģinājumiem. Ir arī novērots, ka Ķīna cenšas palielināt savu politisko ietekmi dažās valstīs ar politiskiem ziedojumiem, piebilda Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienests.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu