Kukulis un viltoti dokumenti: kā Holivudas slavenības iekārtojušas savus bērnus prestižās universitātēs (5)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Aktrise Felisitija Hafmena
Aktrise Felisitija Hafmena Foto: Reuters/ScanPix

ASV aptuveni 50 cilvēkiem, tostarp Holivudas aktieriem un lielu uzņēmumu vadītājiem izvirzītas apsūdzības par kukuļdošanu un krāpšanos, lai panāktu savu bērnu uzņemšanu prestižās mācību iestādēs.

Apsūdzēto vidū ir aktrise Felisitija Hafmena, kas plašāk pazīstama ar lomu seriālā "Desperate Housewives" ("Bīstamās mājsaimnieces"), un seriāla "Full House" ("Pilna māja") zvaigzne Lori Loklina. Apsūdzēti arī vairāki koledžu treneri.

Krāpšanas shēma sākās 2011.gadā un aptvēra tādas elitāras augstskolas kā Kalifornijas Universitāte, Dienvidkalifornijas Universitāte, Džordžtaunas Universitāte, Jeilas un Stenforda universitāte.

Aktrise Felisitija Hafmena
Aktrise Felisitija Hafmena Foto: AFP/SCANPIX

Mācību iestādes un studentus prokuratūra nav apsūdzējusi. Varasiestādes uzskata, ka daudzos gadījumos pusaudži nav zinājuši par vecāku shēmām, lai panāktu viņu uzņemšanu koledžās.

Krāpšanas shēmas galvenais organizators ir uzņēmuma "Edge College & Career Network" dibinātājs Viljams "Riks" Singers. Uzņēmums piedāvāja pakalpojumus bērnu iekārtošanā mācību iestādēs.

Prokuratūra apgalvo, ka vecāki maksājuši Singeram lielas naudas summas, lai piekukuļotu koledžu trenerus un administrācijas darbiniekus, kuri safabricēja bērnu uzņemšanas dokumentus, lai viņi izskatītos pēc daudzsološiem atlētiem, tādējādi palielinot viņu izredzes iekļūt izraudzītajā mācību iestādē. Singera uzņēmums arī palīdzējis krāpties koledžu iestāšanās eksāmenos.

Daži no vecākiem par šiem pakalpojumiem samaksājuši līdz pat 6,5 miljoniem ASV dolāru (5,7 miljoniem eiro).

Singers jau atzinis savu vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās un solījis sadarboties ar prokuratūru.

Apsūdzības izvirzītas vismaz deviņiem koledžu treneriem un 33 vecākiem. Vairāki desmiti apsūdzēto, tostarp Hafmena, otrdien tika aizturēti.

Pēc 250 000 dolāru (221 729 eiro) lielas drošības naudas iemaksāšanas Hafmena vēlāk tika atbrīvota. Viņas vīram, aktierim Viljamam Meisijam apsūdzības nav izvirzītas, lai gan ASV Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) aģents apgalvoja, ka Meisijs atradies vienā telpā ar sievu, kad viņa pirmo reizi uzzinājusi par šo krāpšanas shēmu.

Loklina vēl nav aizturēta, bet viņas vīrs, modes dizainers Mosimo Džianulli tika aizturēts un pēc miljona dolāru (886 917 eiro) lielas drošības naudas iemaksāšanas atbrīvots.

Vairākiem cilvēkiem, tostarp Hafmenai izvirzītas apsūdzības par sazvērestību ar nodomu pastrādāt krāpšanu, par ko var tikt piespriests līdz 20 gadiem ilgs cietumsods.

Izmeklēšana šajā lietā turpinās, un varasiestādes uzskata, ka krāpšanas shēmā bijuši iesaistīti vēl citi vecāki.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu