Noskaties pirmā atombumbas sprādziena episko spēku atjaunotā video (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Pirms 74 gadiem tuksnesī Ņūmeksikā ar episku sprādzienu tika ievadīts jauns laikmets cilvēces vēsturē, proti, Manhetenas projekta ietvaros tika izmēģinātā pirmā atombumba “Trinity”. Eksperti tagad atjaunojuši video, kurā pilnā krāšņumā var novērot atombumbas postošo spēku.

Video publicēts YouTube kanālā “atomcentral”, kur jau iepriekš publicēti vērtīgi un interesanti videomateriāli par kodolieročiem, piemēram, kodolizmēģinājumi, raķešu izgatavošanas procesi un intervijas ar zinātniekiem. Daudzus no publicētajiem video kanāla autors ir atjaunojis.

Pašā jaunākajā kanāla video skatītājs var noskatīties pirmo atombumbas izmēģinājumu vēsturē. Kā raksta kanāla autors, video atjaunošanas procesā ietilpa netīrumu, skrāpējumu un citu defektu aizvākšana no oriģinālā negatīva.

“Trinity” izmēģinājums notika 1945. gada 16. jūlijā 5:30 no rīta. Enerģijas departamenta ziņojumā rakstīts:

“Manhetenas projekta komandai nervozi skatoties, virs Ņūmeksikas tuksneša sprāga bumba. Kontroltorni ietina putekļi, bet asfalts apkārt tornim burtiski apgriezās riņķī, atklājot tuksneša smiltis. Dažas sekundes pēc eksplozijas sekoja milzīgs triecienvilnis, ko papildināja karstums, kas gāzās no tuksneša. Neviens nevarēja redzēt radiāciju, kas radās no sprādziena, tomēr visi zināja, ka tā tur ir. Trieciens bija tik spēcīgs, ka tērauda konteiners “Jumbo”, kas speciāli bija novietots pusjūdzi no sprādziena vietas, apgāzās. Kamēr visapkārt izpletās oranžas un dzeltenas uguns bumbas, debesīs pacēlās otrs eksplozijas stabs un drīz saplaka sēnes veidolā.”

Foto: Public Domain

Galvenais atombumbas fiziķis Roberts Openheimers pēc bumbas izmēģinājuma citēja vārsmu no indiešu episkās poēmas “Bhagavadgīta”: “Tagad es esmu kļuvis par nāvi, visu pasauļu iznīcinātāju.”

“Trinity” eksplozija bija tik spēcīga, ka 200 kilometru rādiusā mājām izbira logu stikli, savukārt apkārtne tika izgaismota vairāku Sauļu spožumā.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu