Mājās nav ne ūdens, ne elektrības, veikalu plauktos kečups vien: dzīve Venecuēlā (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Elektrības un ūdens apgādes traucējumi Venecuēlā
Elektrības un ūdens apgādes traucējumi Venecuēlā Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Ekonomiskās un politiskās nestabilitātes mocītajā Venecuēlā šomēnes aizvadīts piecu dienu elektroapgādes pārtraukums, kura rezultātā mājsaimniecības palika arī bez ūdens, vēsta aģentūra "Reuters". Tikmēr kāds iedzīvotājs internetā ievietojis video no lielveikala, kura plauktos redzamas teju vien kokakolas un kečupa pudeles.

Karakasas iedzīvotāji ar ūdens pudelēm un spaiņiem pirmdien devās pakaļ ūdenim uz vietu, kur upē ietek notekūdeņi, ziņo "Reuters". Sanākušie cilvēki žurnālistiem stāstīja, ka ūdens esot samērā tīrs - vietējā pašvaldība to novirzījusi no ūdens rezervuāriem, lai gan ūdens tik un tā plūst pa netīrām notekūdeņu caurulēm.

"Neko tādu nebiju redzējis. Tas ir briesmīgi," saka 28 gadus vecā Tehedora. Datoru veikalā strādājošā sieviete ūdens konteineru ratiņos veda uz savām mājām Sanaugustīnas rajonā, kur dzīvo ar divus gadus veco meitu un vēl diviem radu bērniem.

"Visvairāk tas skar bērnus, jo kā gan bērnam pateikt, ka nav ūdens?" viņa saka.

Citviet Venecuēlā iedzīvotāji pēc ūdens devās uz avotiem kalnos un citviet.

Ūdens trūkums ir viena no apgrūtinošākajām elektroapgādes traucējumu blaknēm valstī, kur hiperinflācijas dēļ iedzīvotāji nevar atļauties nopirkt pārtiku un tādas pirmās nepieciešamības preces kā tualetes papīrs.

Venecuēlas diktators Nikolass Maduro pie vairākas dienas ilgā elektroapgādes pārrāvuma vaino ASV sabotāžu, taču viņa kritiķi - Maduro režīma korupciju un nekompetenci.

Ūdens trūkums un fakts, ka daudzi iedzīvotāji nevar iegādāties pat ziepes, raisījis bažas par slimību izplatīšanos.

Tikmēr kāds venecuēlietis nofilmējis lielveikala plauktus Karakasā, kur pustukšajos plauktos ar lielām atstarpēm izvietotas kečupa un kokakolas pudeles.

Maduro režīms bloķējis humānās palīdzības sūtījumus no ASV. Tikmēr Venecuēlas opozīcijas politiķis Huans Gvaido, kas guvis Latvijas, ASV un citu valstu atbalstu kā Venecuēlas pagaidu līderis, pirmdien centās panākt ārkārtas stāvokļa pasludināšanu valstī.

58 gadus vecais apsargs Hosē Veless "Reuters" žurnālistiem pastāstīja, ka ieilgušais  bezelektrības periods padarījis viņa dzīvi neciešamu. Viņš vēlas, kaut Venecuēlas politiķi varētu vienoties par situācijas atrisinājumu.

"Mani tie politiķi neinteresē, viņi nekad ne par ko nevar vienoties. Es tikai gribu, lai mana dzīve atgriežas normālās sliedēs," viņš norāda.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu