Kantri un feminisms. Ieskats Merenas Morisas jaunajā platē

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Merena Morisa
Merena Morisa Foto: Albuma vāks

Vēl pirms dažiem gadiem par šo popkantri dziedātāju mēs gandrīz neko nezinājām, lai arī Merena Morisa (Maren Morris) aktīvi muzicē, komponē jau no piecpadsmit gadu vecuma. 2019. gadā, būdama nu jau 28 gadus veca, viņa ir laidusi klajā savu otro oficiālo studijas albumu "Girl", kas ir viens no mūzikas industrijas šā gada gaidītākajiem ierakstiem. 

Maren Morris "Girl"

(Columbia Nashville) 

9/12

Jau pirms trim gadiem, recenzējot lielisko Dalasā, Teksasā (1990. gada 10. aprīlī) dzimušās Merenas debijas plati "Hero", aprakstīju meitenes ceļu no "Myspace" publicētiem ierakstiem līdz laimes meklējumiem kantri mekā Nešvilā. Viss sākās ar dziesmu «My Church», ko pamanīja kompānija «Sony Music Nashville», un nebija ilgi jāgaida, līdz Merenas debijas plate tika ievērota - sekoja kantri mūzikas balvas un pat "Grammy" ("Best Country Solo Performance").

Pagājušogad Merena uzšāvās vēl augstāk, iedziedot vienu no gada jaudīgākajiem popmūzikas singliem "The Middle".

Arī šogad Merena kopā ar Mailiju Sairusu un kantri leģendu Doliju Pārtoni uzstājās "Grammy" balvas pasniegšanas ceremonijā.

Morisa šo trīs gadu laikā kopš "Hero" tiešām ieguvusi plašu atpazīstamību, un svarīgi, ka ar otro albumu, kuru gaidījuši daudzi un kuru arī daudz kritiskāk vērtēs profesionāļi, viņa spētu šo uzmanību noturēt. 

Merena Morisa un Dolija Pārtone
Merena Morisa un Dolija Pārtone Foto: SCANPIX

Muzikāli Merena palikusi uzticīgi pirmā albuma veiksmes formulai un nav pielāgojusi savas dziesmas "The Middle" popmūzikas formulai. Tas labi.

Doties 100% popmūzikas fāzē viņa vēl paspēs, turklāt tikko to paveica kāda cita popkantri zvaigzne Teilore Svifta,

un nav pārliecības, ka viņai šāds izteikti komerciāls solis nācis par labu. Drīzāk kā labs piemērs, ko iesākt ar kantri un popmūziku, ir Keisija Masgreivsa, kura izdevusi niansētu, smalku kantri plati, kas "Grammy" ceremonijā atzīta par gada labāko. 

Amerikāņu kantri dziedātāja Merena Morisa
Amerikāņu kantri dziedātāja Merena Morisa Foto: SCANPIX

Kopš debijas albuma notikušas izmaiņas arī Merenas personiskajā dzīvē, viņa pagājušogad apprecējusies ar mūziķi, dziesmu līdzautoru Raienu Hērdu (Ryan Hurd), kuru iepazinusi jau 2013. gadā. Tiesa, romantiskas attiecības sāktas 2015. gada izskaņā. 

Tāpēc vairākas dziesmas albumā ir tieši par to - par mīlestību, attiecībām, par Merenas iekšējiem pārdzīvojumiem un atziņām. 

Plates pirmā puse, īpaši jau ievadošais titulskaņdarbs "Girl", ir iedvesmojošs feminisma manifests (skat. video). Arī citās dziesmās Merena pieskaras dzimumu līdztiesības, sieviešu pašnoteikšanās, spēka jautājumiem, ne velti albums izdots Starptautiskajā sieviešu dienā - 8. martā. Tomēr albuma otrajā pusē viņa kļūst arvien apcerīgāka, emocionālāka. 

Video: "Girl".

Albumā, kuru galvenokārt producējis busbee (Michael James Ryan Busbee), dzirdami arī divi viesvokālisti. Ar savu kantri baritonu dziesmā "All My Favorite People" lieliski Merenas dziedājumu papildina viens no kantri grupas "Brothers Osborne" (T.J. Osborne), savukārt skaņdarbā "Common" dzied Brendija Kārlaila (Brandi Carlile).

Kopumā albums ir diezgan tradicionāls popkantri paraugs ar atsevišķiem izņēmumiem, piemēram, "RSVP" citē kaut ko no tūkstošgades sākuma R&B, savukārt jau minētais "Common" aizguvis elementus no gospeļmūzikas. Tīras popmūzikas plauktā liekamas dziesmas "Gold Love" un "Great Ones". 

Foto: Amerikāņu kantri dziedātāja Merena Morisa.

Izdošanas datums - 08.03.2019.

Noklausies albumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu