Cik nopelna Ilze un Juris? Sieviešu un vīriešu algas atšķiras (28)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Lai gan šķiet, ka dzimumu līdztiesība Latvijā ir augstā līmenī, pētījumi apliecina, ka algu nevienlīdzība joprojām pastāv. Vīrieši vidēji nopelna par 10% vairāk nekā sievietes līdzvērtīgā amatā, ilgtermiņā pētot darbinieku atalgojumu tendences algu informācijas datubāzē Algas.lv, secina “CV-Online”.

Salīdzinot ar situāciju pirms četriem gadiem, progress ir, jo 2015. gadā Eirobarometra pētījums uzrādīja tendenci – Latvijas sievietes saņem par 15% mazāku algu nekā vīrieši.

Situācija Baltijas valstīs ir samērā līdzīga – sievietes līdzvērtībā pozīcijā saņem mazāku atalgojumu nekā vīrieši - Lietuvā par 11%, Latvijā par 10%, bet Igaunijā par 9%.

Salīdzinājums ir balstīts uz identiskiem faktoriem – līdzvērtīga amata pozīcija, darba slodze, darbinieka pieredze, izglītība un prasmes.

Analizējot kopējos datus par atalgojuma atšķirību, būtisks faktors ir profesijas izvēle un nozare. “Sievietes joprojām izvēli izdara par labu darbam, kas spēj piedāvāt ģimenes un privātās dzīves balansu. Tas var ietekmēt gan saņemto atalgojumu, gan arī karjeras iespējas. Taču jāatzīst, ka darba devēji arvien biežāk cenšas veicināt dažādību darbavietā, kā arī radīt atbilstošus apstākļus sievietēm, kas nodrošinātu līdzvērtīgas karjeras iespējas un motivāciju pēc iespējas ātrāk atgriezties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma,“ stāsta CV-Online Latvia mārketinga un komunikācijas vadītāja Krista Roziņa.

Sieviešu nodarbinātība Eiropas Savienībā (ES) ir aptuveni 66,5%, kamēr Latvijā tā ir aptuveni 72%.

Saskaņā ar Eurostat datiem, pēdējo desmit gadu laikā sieviešu nodarbinātība ES ir palielinājusies par 6%. 

Vismazākā atšķirība nodarbinātībā starp dzimumiem ir Lietuvā, kur tikai par 1% mazāk strādā sievietes, savukārt vislielākā atšķirība ir Maltā – par 24% darba tirgū mazāk tiek nodarbinātas sievietes nekā vīrieši.

Latvijā dzimumu atšķirība darba tirgū ir 4%.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu