Galerijā "Bastejs" jaunā gleznotāja Jāņa Šneidera pirmā personālizstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jānis Šneiders
Jānis Šneiders Foto: facebook.com/NMV-Jaņa-Rozentāla-Mākslas-skola

Galerijā "Bastejs" no 20. marta būs skatāma LMA glezniecības katedras 4. kursa studenta Jāņa Šneidera pirmā personālizstāde „Pildījums”, informē galerijā.

Jānis Šneiders ir LMA glezniecības katedras 4. kursa students, kura darbus pasniedzēji parasti maz kritizē, kam velta atzinīgus vārdus un sniedz augstu vērtējumu. Cilvēkiem, kuri mākslas norisēm Latvijā aktīvi seko līdzi, iespējams, Jāņa vārds nebūs svešs.

Jānis ir piedalījies dažādās grupu izstādēs dzimtajā pilsētā Tukumā un arī Rīgā, vēl pirms debijas Latvijā 2017. gadā jau paspējis sarīkot personālizstādi Linšēpingā, Zviedrijā. 2018. gadā jaunajam māksliniekam bijuši svarīgi notikumi: vienu semestri Jānis studējis Antverpenes Karaliskajā Mākslas akadēmijā, Beļģijā; interesanta pieredze bijis kopdarbs ar Vestardu Šimku starpdisciplinārā projekta "Skaņai vajag mākslu" ietvaros. 

Jānim gleznošana ir nebeidzams process, ilgstoši meklējumi un eksperimenti. Katrs nākamais solis ir mēģinājums pārkāpt pāri tam, kas jau ticis izpētīts, mēģinājums atrast un ieviest ko jaunu, lai atkal sāktu visu no sākuma. Gleznošana ir kā pētniecības projekts, kura rezultātā mākslinieks var novērtēt – ir vai nav izdevies. Ilgi auklētās un rūpīgi pārdomātās idejas īsā laikā tiek iemūžinātas gleznā.

Jānis Šneiders, "Garoza"., a/e., 140 x 160., 2018. gads
Jānis Šneiders, "Garoza"., a/e., 140 x 160., 2018. gads Foto: publicitātes

Izstādē skatāmajos darbos materializētas Jāņa pārdomas par „Pildījumu” – par noslēgtu sistēmu, grožiem, kārtību, spraukšanos no tās ārā un arī nelaišanu ārā ... par bruņām un aizsargreakciju... Šīs tēmas mākslinieku nodarbina jau kādu laiku un joprojām ir aktuālas.

Jānis Šneiders „Pildījuma” koncepciju formulējis kodolīgi:

tas, kas ir / tas, kas nav

tas, kas iekš / tas, kas starp

tas, kas zem / tas, kas aiz

tā, kā nav / un ir

Izstādes atklāšana 19. martā plkst. 18 galerijā "Bastejs", Alksnāja ielā 7, Rīgā. Kuratori - Guntars Gritāns (LMA maģistrantūras 1. kurss) un Ieva Trillo  (LMA bakalaura programmas 3. kurss).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu