Laikraksts: Ziemeļkorejas vēstniecībā Madridē iebrukušie bija saistīti ar CIP (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

No desmit cilvēkiem, kas februārī iebruka Ziemeļkorejas vēstniecībā Madridē, nodarot vieglus miesas bojājumus darbiniekiem un nolaupot datorus, divi ir saistīti ar ASV Centrālo izlūkošanas pārvaldi (CIP), trešdien vēsta Spānijas laikraksts "El Pais".

Incidents notika 22.februārī - piecas dienas pirms Ziemeļkorejas un ASV samita, kuru apmeklēja arī Ziemeļkorejas bijušais vēstnieks Spānijā Kims Hjokčhols.

Vēstniecībā iebrukušie konkrēti meklējuši informāciju, kas ir saistīta ar Kimu, sacījuši izmeklētāji.

"No desmit uzbrucējiem vismaz divi identificēti kā tādi, kuriem ir saites ar ASV slepenajiem dienestiem," vēsta laikraksts, citējot avotus policijā un Spānijas Nacionālajā Izlūkošanas centrā (CNI).

Laikraksts konkrēti norāda, ka runa ir par CIP.

Spānija lūgusi CIP viest skaidrību šajā lietā, bet ASV izlūkdienests noliedzis, ka būtu šajos notikumos iesaistīts.

Spānijas varasiestādes savukārt norāda, ka atbilde nav bijusi pārliecinoša.

CIP, domājams, sadarbojusies ar Dienvidkorejas izlūkdienestu, norāda "El Pais".

Spānijas valdība un policija vienīgi apstiprinājušas, ka 22.februārī netālu no Ziemeļkorejas vēstniecības uz ielas ārkārtas dienesti snieguši palīdzību kādai ziemeļkorejietei, kurai bijuši nodarīti viegli savainojumi.

Atsaucoties uz izmeklētājiem, kas notikušo raksturo kā "politiskās spiegošanas" gadījumu, "El Pais" vēsta, ka vēstniecībā iekļuvuši desmit cilvēki, kuriem bijuši šaujamieročiem līdzīgi priekšmeti, un ka viņi vēstniecības darbiniekus sasējuši.

Vēstniecībā nolaupīti dokumenti, datori un telefoni, bet uzbrucēji aizbēguši divās vēstniecības automašīnās, kas vēlāk pamestas.

Izmeklētāji noraidījuši teoriju, ka notikušais varētu būt parasts sīks noziegums, jo ielaušanās bijuši labi organizēta un drīzāk atgādina militāras specvienības operāciju, kuras dalībnieki zina, ko viņi meklē.

Kims Hjokčhols ir viens no tuvākajiem Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna līdzgaitniekiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu