Pabriks aicina Jēkabpils pašvaldību steigšus vērsties ĀM jautājumā par parkā izvietoto padomju lielgabalu (21)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks Foto: Ieva Leiniša/LETA

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) aicina Jēkabpils pašvaldību nekavējoties vērsties Ārlietu ministrijā (ĀM), lai risinātu jautājumu par pilsētas parkā izvietoto padomju lielgabalu.

Pabriks trešdien viesojās Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, kura uzklausīja ministru par aizsardzības nozares šī gada budžetu.

Komisijas deputāts Kaspars Ģirģens (KPV LV) šodien vērsa Pabriku uzmanību, ka 4.maijā Jēkabpilī par godu Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienai notiks Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militārā parāde, taču daudziem vietējiem pensijas vecuma iedzīvotājiem sāpīgs temats ir vietējā parkā stāvošais padomju lielgabals.

Ģirģena rīcībā esošā informācija liecinot, ka lielgabala iespējamā pārcelšana uz kapiem jau pirms vairāk nekā gada apspriesta starp Aizsardzības ministriju un Krievijas vēstniecību. "Tagad šī tēma ir pazudusi un noklususi," piebilda komisijas loceklis.

Pabriks atbildē Ģirģenam teica, ka viņš aicina vietējo pašvaldību nekavējoties vērsties pie ĀM un noskaidrot "šī lielgabala kapu interpretācijas jautājumus". Šis temats principā esot pašvaldības un ĀM jautājums.

Jēkabpils mājaslapā sadaļā pie apskatāmām piemiņas vietām minēts, ka Krustpils parks ir veidots 20.gadsimta sākumā starp pilsētas apbūvi un Ādamsona gruntsgabalu. Otrā Pasaules kara memoriāls tika atklāts 1976.gadā. Tas veltīts deviņu Padomju Savienības varoņu piemiņai, kas krituši atbrīvojot Jēkabpils rajonu no Vācijas karaspēka. Lielgabals uzstādīts pie karā kritušo krievu armijas un latviešu strēlnieku korpusa virsnieku apbedījuma.

Plašsaziņas līdzekļi jau pirms vairākiem gadiem vairākkārt ziņojuši par diskusijām, kas skar Otrajā pasaules karā kritušo karavīru pārbedīšanu un uz postamenta kapavietā uzmontēto padomju armijas lielgabalu.

Vēl pagājušā gada pavasarī 4.maija deklarācijas kluba biedrs, bijušais Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Dainis Īvāns publiski norādīja, ka Jēkabpilī joprojām visus neatkarības gadus pret Krustpils tautas namu ir pavērsts padomju lielgabala stobrs. "Kaut kas neiedomājams, ka padomju militārisma slavinājums var būt pavērsts pret Latvijas kultūru neatkarīgā Latvijā. Dzirdēju dažus jēkabpiliešus, kuriem ir ļoti liels kauns par to," sacīja Īvāns, piebilstot, ka cīņa par neatkarību, pašapziņu un brīvību nekur nav pazudusi un turpinās.

Savukārt pērn pavasarī Jēkabpils domes deputāte Kristīne Ozola (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA norādīja, ka viņai nepatīkot atmosfēra domē, attieksme pret citādi domājošiem deputātiem, reizēm viņu ignorēšana un nerēķināšanās ar citu deputātu viedokļiem. "Domes sēdē joprojām nav skatīts jautājums, kuru esmu iniciējusi vēl pagājušā gada septembrī, kas paredz pieminekļa - Lielgabala, pārvietošanu uz Brāļu kapiem un pārapbedīšanu, ja tiktu atrastas Otrā pasaules kara karavīru mirstīgās atliekas," skaidroja Ozola.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu