NASA beidzot atvērs kapsulu ar 1972. gadā uz Mēness savāktiem paraugiem (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Šogad aprit 50 gadi, kopš uz Mēness Apollo 11 misijas ietvaros izkāpa pirmais cilvēks. Par godu tam astronomi plāno atvērt kapsulu, kurā glabājas Apollo 17 misijas astronautu savāktie Mēness iežu paraugi, un rūpīgi tos izpētīt.

Kopumā deviņas zinātnieku komandas plāno fokusēties uz trīs misijās iegūtajiem iežu paraugiem: Apollo 15, 16 un 17. Sešas komandas pievērsīsies vienai aizzīmogotai kapsulai, kurā atrodas 800 grami Mēness paraugu, ko uz Zemi 1972. gadā nogādāja Apollo 17 komandas astronauti Harisons Šmits un Jūdžins Sernans.

Pēdējie divi cilvēki, kas staigāja pa Mēness virsu, izmantoja lunāro transportlīdzekli un savāca Mēness paraugus no ievērojami plašas teritorijas. Kopumā astronauti uz Mēness mēroja 36,9 kilometrus, savācot aptuveni 110,5 kilogramus paraugu.

Mēness paraugu kapsula, kas astronomu vidū zināma kā “CSVC 73001”, nav atvērta kopš 1972. gada.

Kamēr daudzi Apollo misijās iegūtie Mēness paraugi tika izpētīti īsi pēc to nogādāšanas uz Zemes, dažas kapsulas tika saglabātas līdz brīdim, kad attīstīsies tehnoloģijas, kas ļautu paraugus izpētīt detalizētāk. Kā apgalvo NASA, nu šis laiks ir pienācis.

“Izpētot šos Mēness paraugus, jaunā zinātnieku paaudze palīdzēs labāk izprast Mēnesi un sagatavoties jaunajai Mēness un kosmosa izpētes ērai,” komentēja NASA pārstāvis Tomass Curbuhens.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu