10 padomi, kā padarīt mājokli bērniem drošu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bērns spēlējas istabā.
Bērns spēlējas istabā. Foto: pixabay.com

Karsti dzērieni, sadzīves ķīmija un mēbeles - šie ir biežākie bērnu traumu cēloņi mājās, norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta feldšeris Rafaels Ciekurs. Viņš apgalvo, ka ir svarīgi, lai vecāki jau pirms bērna ienākšanas ģimenē būtu sagatavojušies un informēti par to, kā mājokli padarīt drošu bērniem. IKEA interjera dizaina nodaļas vadītāja Baiba Freija sniedz padomus, kā parūpēties par drošību mājās.

Apzināties iespējamos riskus

“Manuprāt, bīstamākās telpas mājās ir virtuve, kur atrodas daudz asu priekšmetu un karstu šķidrumu, un vannasistaba, kur glabājas sadzīves ķīmija. Taču drošības riski, piemēram, nestabilas un nenofiksētas mēbeles, ir arī citās telpās. Bērniem patīk rotaļāties un rāpties uz mēbelēm, kā arī kāpt uz sekciju plauktiem, tāpēc ir vairāk nekā svarīgi visus skapjus un plauktus piestiprināt pie sienas. Pēdējā laikā arī esam novērojuši, ka bērni mēdz norīt veļas mazgājamā līdzekļa kapsulas - tās piesaista bērnu uzmanību, jo ir krāsainas, mīkstas un parasti noglabātas viegli atveramās kastēs,” atklāj Rafaels Ciekurs.

Viņš stāsta, ka vecāki bieži vien neapzinās iespējamos riskus un nereti domā - “ar mums tas nekad nenotiks”. R. Ciekurs saka: “Vecāki bieži domā, ka viņu bērni ir mierīgāki un prātīgāki, nekā tas ir patiesībā. Bērni ir ļoti radoši un spēj atrast ļoti bīstamus veidus, kā sevi izklaidēt. Mans ieteikums vecākiem - sagatavojiet sevi un mājokli vēl pirms bērniņa piedzimšanas, pārlasot visu pieejamo informāciju par to, kā padarīt māju bērniem drošu, un apzinieties visus iespējamos riskus!”

Iekārtot mājokli gudri

“Mūsu klāstā ir daudz preču, kas radītas, lai padarītu mājokli drošāku - tie ir mēbeļu stūru aizsargi (3,49 € par 8 gab.), atvilktņu, logu un durvju fiksatori (no 3,99 €), kas pasargās mazus bērnus no pirkstu ieciršanas durvīs,” stāsta Baiba Freija. Viņa piebilst, ka ir svarīgi ne tikai pārzināt drošības pasākumus, bet arī izvēlēties tādas mājas preces, kas radītas, domājot par bērnu drošību.

“Bērniem domātas mēbeles, rotaļlietas un tekstilizstrādājumi ir ražoti, vadoties pēc stingrām prasībām: dizains, krāsas un materiāli ir izvēlēti, pārbaudīti un izmantoti īpaši piesardzīgi. Piemēram, flomāsteri un krāsas nav kaitīgi bērna veselībai, pat ja viņš tos apēstu. Arī mēbeles tiek testētas, paturot prātā to, ka bērni tās var izmantot visdažādākajos veidos. Lai kā šīs mēbeles lietotu, tām ir jāiztur drošības pārbaude,” skaidro IKEA dizainere.

Viņa dalās ar padomiem, ko ņemt vērā, iekārtojot bērniem drošu mājokli.

1. Izvēloties mēbeles, tekstilizstrādājumus un rotaļlietas, pārbaudiet, vai tās ir radītas bērniem - vai ir izmantoti droši materiāli un krāsas. Piemēram, IKEA ir atsevišķs mēbeļu, gaismas ķermeņu un rotaļlietu klāsts, kas radīts, īpaši domājot par bērnu drošību. Piemēram, lampas tiek veidotas tā, lai bērni nevarētu pieskarties spuldzēm un apdedzināties, savukārt rotaļlietas tiek ražotas īpaši izturīgas.

2. Virtuvē vajadzētu izvēlēties sadzīves tehniku ar speciāliem slēdžiem, lai bērni paši nevarētu atvērt cepeškrāsni vai ieslēgt plīti. Tāpat ieteicams izvēlēties neplīstošus (plastmasas vai metāla) traukus, kas paredzēti bērniem. Īpaši bērnu krēsliņi ar drošības siksnām būs noderīgi mazuļiem, kas vēl tikai mācās sēdēt.

3. Kamēr bērni ir mazi, izmantojiet mēbeļu aso stūru aizsargus, kā arī durvju, logu un atvilktņu fiksatorus, lai pasargātu bērnus no pirkstu savainošanas.

4. Atbilstoši uzglabāšanas risinājumi ir nepieciešami ne vien telpas vizuālā izskata, bet arī drošības dēļ. Sadzīves ķīmija, medikamenti un tīrīšanas līdzekļi ir jāglabā tikai tiem paredzētās un bērniem neaizsniedzamās vietās. Turpretī mantām, ko izmanto bērni, jāatrodas viņiem viegli pieejamās vietās un kastēs vai atvilktnēs, kas radītas speciāli bērniem, lai viņi varētu piekļūt savām mantām droši un bez vajadzības kaut kur rāpties.

5. Iekārtojot bērnistabu, izvērtējiet un plānojiet to no bērna skatpunkta. Tas nozīmē, ka visiem plauktiem, pakaramajiem, mēbelēm un mantu uzglabāšanas vietām jābūt bērnam viegli aizsniedzamām un viņa acu augstumā. Ja nepieciešams, var izmantot īpašas trepītes, kas kalpo arī kā krēsls un palīdzēs aizsniegt augstākus plauktus.

6. Bērnistabas iekārtošanai iesakām izmantot tikai bērniem domātas mēbeles, paklājus un tekstilizstrādājumus. Bērniem domātās mēbeles un rotaļlietas tiek pārbaudītas un sertificētas saskaņā ar noteiktām prasībām un balstoties uz iespējamo bērnu uzvedību, piemēram, IKEA rotaļlietas spēj izturēt plēšanas testus, savukārt mēbeles tiek krāsotas tikai ar drošu krāsu.

7. Iekārtojot istabas, jāatceras, ka mēbeles ir jāsaliek un jāizmanto tikai tā, kā norādīts instrukcijā, - ja tajā teikts, ka mēbele jāpieskrūvē pie sienas, tad tas noteikti ir jāizdara. Piemēram, dizaineri, iekārtojot telpas, mēbeļu drošību pārbauda, novērtējot, vai bērni no mēbelēm nevar nokrist, vai tajās nevar iesprūst un vai uzgāzt tās sev virsū. Visu, ko var, ieteicams piestiprināt pie sienas.

8. Nav ieteicams likt mēbeles pie logiem, it īpaši bērnistabā. Ja no tā nevar izvairīties, tad jāparūpējas, lai logs būtu aizslēgts un bērns nevarētu to atvērt un izkrist.

9. Žalūzijām vajadzētu būt bez regulēšanas striķīšiem, vismaz bērnistabā. Tur drošāka izvēle būs aizkari.

10. Ieteicams neizvēlēties kaitīgus vai indīgus telpaugus. Bērnistabā dzīvi augi vispār nav ieteicami, lai bērniem nerastos vēlme tos pagaršot.

11. Gaismekļiem, kuri domāti bērniem, vajadzētu būt no drošiem, neplīstošiem materiāliem, kā plastmasas, papīra vai metāla. Piemēram, galda lampa ar stikla kupolu nebūs laba izvēle bērnistabai. Elektrības vadiem un kontaktligzdām visā mājoklī vajadzētu būt sakārtotiem, izolētiem un pēc iespējas labāk noslēptiem.

*Informāciju sagatavoja Renata Dantë, IKEA Sabiedrisko attiecību vadītāja Baltijas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu