Apšaude Jaunzēlandes mošejās: kas zināms par uzbrucēju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Labējais terorists Brentons Tarants
Labējais terorists Brentons Tarants Foto: Reuters/ScanPix

Piektdien Jaunzēlandē bruņots vīrietis divās mošejās sarīkoja asiņainas apšaudes, kurās tika nogalināti 40 cilvēki. Labējais terorists uzbrukumu pārraidīja internetā un publicēja radikālu manifestu.

Austrālijas policija identificējusi šāvēju - tas ir 28 gadus vecs Austrālijas pilsonis Brentons Tarants.

Viņš uzņēmies atbildību par apšaudi, paziņojot, ka ieradies Jaunzēlandē ar vienu mērķi - lai izplānotu un trenētos uzbrukumam. Jāpiezīmē, ka Austrālijā pastāv stingri ieroču kontroles noteikumi.

Tarants tīmeklī ievietojis garu radikāli labēju manifestu. Tajā viņš apgalvo, ka esot 28 gadus vecs austrālietis no strādnieku šķiras ģimenes. Manifestā norādīts, ka Tarants uzbrukumu gatavojis divus gadus, norāda portāls "news.com.au".

Domājams, ka viens no uzbrukuma mērķiem bija iegūt bēdīgu slavu, jo Tarants uzbrukumu translēja internetā. Video no pirmās personas skata punkta redzams, kā viņš piebrauc pie vienas mošejas, ieiet tajā un sāk apšaut cilvēkus. Jaunzēlandes varasiestādes lūgušas šaušalīgo video tālāk neizplatīt.

Viena apšaude notikusi Kraistčērčas centra mošejā "Masjid al Noor", bet otra - Kraistčērčas Linvudas rajona mošejā.

Kā pavēstīja Ārderna, "Masjid al Noor" mošejā nogalināti 30 cilvēki, bet Linvidas rajona mošejā - vēl desmit. Vēl apmēram 25 cilvēki ir kritiskā stāvoklī.

Līdz šim aizturēti četri cilvēki: Tarants un trīs viņa iespējamie līdzzinātāji - divi vīrieši un viena sieviete.

VIDEO: Apšaude Jaunzēlandē: policija arestē aizdomās turamos

73 lappuses garajā manifestā labējais terorists Tarants sevi raksturo kā "vienkāršu balto vīrieti". Viņš tajā raksta, ka uzbrukumu veicis, lai "tiešā veidā samazinātu imigrāciju uz eiropiešu zemēm", lai gan šausmīgos noziegumus pastrādāja Jaunzēlandē.

Tarants manifestā raksta, ka viņam bijusi "parasta" bērnība un ka viņš skolā esot bijis "teju sekmīgs". Naudu viņš pelnījis, ieguldot kriptovalūtu shēmā "Bitconnect".

Viņš norāda, ka neatzīšot savu vainu, ja pats uzbrukumā izdzīvos un tiks tiesāts. 

Kāds foruma "8chan" lietotājs, kurš uzdevās par Tarantu, izziņoja tur uzbrukumu, pirms tas notika. Pirms uzbrukuma viņš "Twitter" kontā publicēja attēlus ar ieročiem un munīciju.

Austrālijas premjers Skots Morisons nodēvējis austrālieti Tarantu par "ekstrēmistu, vardarbīgu labējo teroristu".

Tarants savam "Twitter" kontam kā titulattēlu izraudzījies foto ar 2016.gada Nicas terorakta upuri. Bastīlijas ieņemšanas dienas svinību laikā uzbrucējs ar smago auto iebrauca cilvēku pūlī, nogalinot 84 cilvēkus.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu