Kāpēc Senās Ēģiptes statujām bieži ir nolauzts deguns? (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Courtesy of The Metropolitan Museum of Art.

Nav svarīgi, vai tā ir dižciltīga valdnieka statuja vai kāda dieva skulptūra, tām visām bieži vien ir kāda kopīga īpašība – nolauzts deguns.

Lai arī to varētu uztvert vienkārši kā laika zobu, tomēr eksperti saka, ka deguni dragāti apzināti, rakstīts izdevumā “Artsy Magazine”.

Bruklinas muzeja kurators Edvards Bleibergs, kurš pētīja šo dīvaino fenomenu, skaidroja, ka šāda veida aktu veica kapeņu izlaupītāji, lai glābtos no niknajiem gariem, kas varētu meklēt atriebību.

Vairākas statujas, kurām ir nolauzts deguns, drīz tiks izstādītas Senajai Ēģiptei veltītā izstādē Sentluisā, ASV.

Kaut arī tāds relatīvi trausls izvirzījums kā statujas deguns var nolūzt arī dabiskā ceļā, īpaši tad, ja statuja ir vairākus tūkstošus gadu sena, tomēr bojāti deguni ir novērojami arī gravējumos. Tātad, tas darīts ar nolūku.

Gaidāmās izstādes aprakstā pētnieki raksta, ka šāda uzvedība bija mērķtiecīga, reliģiskas vai politiskas motivācijas vadīta.

Senie ēģiptieši skulptūras uzskatīja par tādu kā tajā atainotā cilvēka dvēseles krūku. Nolaužot statujai degunu, kapeņu izlaupītāji, visticamāk, cerēja paglābties no dievu vai garu dusmām.

“Bojātā ķermeņa daļa vairs nevar funkcionēt, tātad, nolaužot statujai degunu, statujai tiek laupīta spēja elpot,” skaidroja Bleibergs.

Izstāde būs atvērta no 22. marta līdz 11. augustam.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu