Boeing sagatavojusi 737 Max programmatūras atjauninājumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Boeing 737 MAX" lidmašīna
"Boeing 737 MAX" lidmašīna Foto: AFP/SCANPIX

Kompānija „Boeing” izstrādājusi lidmašīnu „Boeing 737 Max” borta programmatūras atjauninājumu, kam vajadzētu padarīt drošāku lidmašīnas auto pilota darbību pacelšanās laikā. Ziņu aģentūra Reuters vēsta, ka sistēmu atjaunošanas programmatūra būs sagatavota tuvāko 7-10 dienu laikā.

Kļūme programmatūrā lidmašīnās „Boeing 737 Max”, kas tiek ražotas tikai nepilnus divus gadus, varētu būt viens no iemesliem divām nesenām šā tipa lidmašīnu katastrofām Etiopijā un Jaunzēlandē. Jau pirms pus gada, kad pie Javas salas krastiem aviokatastrofā gāja bojā gandrīz 200 cilvēku, kļuva skaidrs, ka ceturtās paaudzes „Boeing 737” varētu būt ievērojami trūkumi.

Indonēzijas izmeklētāji secinājuši, ka viens no aviolainera sensoriem, kas nodrošina informāciju par gaisa plūsmu gar spārniem, varētu būt sniedzis nepareizus datus, automātiski izraisot lidmašīnas pikēšanu.

Automātiskā sistēma lidmašīnu modeļos "Boeing 737 MAX 8" un "Boeing 737 MAX 9", kuras nolūks ir palīdzēt pilotiem izvairīties no lidmašīnas priekšgala pacelšanas bīstami augstu, neierastos apstākļos var negaidīti nospiest priekšgalu uz leju un tik spēcīgi, ka piloti to vairs nespēj pacelt atpakaļ. ASV lidmašīnu ražotājs "Boeing" nedēļu pēc katastrofas izplatīja paziņojumu aviokompānijām, brīdinot par šāda scenārija iespējamību, kad lidmašīna pikē vai pat avarē, pat ja piloti lido manuālajā režīmā un negaida lidojuma kontroles datoru pieslēgšanos lidmašīnas vadībai.

ASV korporācija, kas ražos šos lainerus, mēģina uzlabot pilotu displejus un sistēmas, kas nodrošina lidojuma stabilitāti. Kopš „Lion Air” reisa lidmašīnas katastrofas pagājušā gada oktobrī ir publicēta tikai drukāta instrukcija pilotiem, kas vēsta kā rīkoties kritiskās situācijās, vadot lidaparātu manuālā vadības režīmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu