Jaunzēlandes premjere sola padarīt stingrākus ieroču likumus (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna tiekas ar musulmaņu kopienas pārstāvjiem pēc asiņainā slaktiņa Kraistčērčā
Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna tiekas ar musulmaņu kopienas pārstāvjiem pēc asiņainā slaktiņa Kraistčērčā Foto: Reuters/ScanPix

Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna sestdien solīja padarīt stingrākus ieroču likumus pēc piektdien divās Kraistčērčas mošejās sarīkotajām apšaudēm, kurās nogalināti 49 cilvēki.

Viņa apstiprināja, ka 28 gadus vecais Austrālijas pilsonis Brentons Tarants, kurš apsūdzēts slepkavībās par šīm apšaudēm, bija legāli iegādājies tajās izmantotos šaujamieročus.

"Noziedzniekam piederēja šaujamieroču licence. Man ir paziņots, ka tā tika iegūta 2017.gada novembrī," sacīja Ārderna. "Es jums tieši tagad varu pateikt vienu lietu – mūsu šaujamieroču likumi mainīsies."

Premjere sacīja, ka Tarants 2017.gada novembrī ieguva "A kategorijas" šaujamieroču licenci un nākamajā mēnesī sāka pirkt piektdienas apšaudēs izmantotos ieročus.

Apšaudēs tika izmantoti pieci ieroči – divas pusautomātiskās šautenes, divas bises un viena sviras darbības šautene, sacīja Ārderna reportieriem galvaspilsētā Velingtonā pirms došanās uz Kraistčērču.

Viņa atzīmēja, ka mēģinājumi reformēt šaujamieroču likumus Jaunzēlandē bijuši arī agrāk – 2005., 2012. un 2017.gadā.

Ārderna sacīja, ka starp izskatāmajiem variantiem vajadzētu būt pusautomātisko ieroču aizliegumam.

Premjere apstiprināja, ka Tarants un divi iespējami līdzzinātāji, kas arī ir aizturēti, nebija nonākuši izlūkdienestu uzmanības lokā, lai gan Tarants bija internetā publicējis manifestu, kas norādīja uz plāniem uzbrukt musulmaņiem.

"Viņi nebija nekādos novērojamo sarakstos ne šeit, ne Austrālijā," sacīja Jaunzēlandes premjerministre.

"Slepkavībā apsūdzētajam indivīdam ne izlūkdienesti, ne policija nebija pievērsuši uzmanību par ekstrēmismu," viņa piebilda.

"Es šorīt esmu lūgusi mūsu aģentūras ātri izvērtēt, vai ir bijusi kāda aktivitāte sociālajos medijos vai citā veidā, kam būtu vajadzējis izraisīt reakciju. (..) Ņemot vērā globālos indikatorus par galēji labējo ekstrēmismu, mūsu izlūkošanas kopiena pastiprina izmeklēšanas šajā jomā," sacīja Ārderna.

Jaunzēlande padarīja stingrākus šaujamieroču likumus, ierobežojot pieeju pusautomātiskajām šautenēm, 1992.gadā – divus gadus pēc tam, kad psihiski nelīdzsvarots vīrietis nošāva 13 cilvēkus Aramoanas pilsētā.

Jebkurš 16 gadu vecumu sasniegušais Jaunzēlandē var pieteikties standarta šaujamieroču licences saņemšanai pēc drošības kursa iziešanas. Šāda licence ļauj nopirkt un lietot bisi bez uzraudzības.

Jaunzēlandes regulārā policija nenēsā šaujamieročus, paļaujoties uz īpašo spēku vienībām.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu