Terra Mariana: Grāmata-mākslas darbs par Latvijas vēsturi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
“Terra Mariana. 1186–1888”
“Terra Mariana. 1186–1888” Foto: publicitātes

Ik dienu pasaulē iznāk jaunas grāmatas, un katrai no tām ir sava vērtība un lasītāju loks. Dažkārt šo grāmatu vidū ir arī tādas, kuru saturs ir nozīmīgs veselai sabiedrībai, kultūrai vai tautai. Latvijā viena no tādām ir grāmata-albums “Terra Mariana. 1186–1888”, kas atspoguļo kristīgās ticības vēsturi Latvijā un Igaunijā – kādreizējā Livonijā. Kā tapa šī grāmata un kāpēc tās izdošana Latvijā bija ievērības cienīgs notikums, lasīšanas veicināšanas projektam “Bibliotēka” intervijās atklāja Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks un Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs. Vairāk par to šajā rakstā no projekta “Bibliotēka” nepublicētajiem fragmentiem.

Grāmata, kas izdota tikai vienā eksemplārā

“Grāmatā-albumā “Terra Mariana. 1186–1888” ir apkopota Latvijas 700 gadu ilga vēsture, un šī grāmata ir arī augsta līmeņa mākslas darbs, jo tur ir ietverts bagātīgs vēsturisks un fotogrāfisks materiāls, tajā ietvertie attēli un arī kaligrāfija ļoti kvalitatīva,” stāsta arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs. “Vēl pirms dažiem gadiem tā pastāvēja tikai vienā eksemplārā, kurš 1888. gadā tika nodrukāts Rīgā. Oriģināleksemplāru uzrakstīja un izveidoja Gustavs Mantejfelis – sava laika izcils vēsturnieks un aristokrāts no Latgales. Viņš šo grāmatu, šo albumu uzdāvināja Pāvestam Leonam XIII viņa priesterības 50 gadu jubilejā, un šis oriģināleksemplārs šobrīd glabājas Vatikāna Apustuliskajā bibliotēkā.”

“Pirms padsmit gadiem Latvijas valsts vēlējās šai grāmatai piekļūt,” arhibīskaps turpina. “Tomēr Vatikāns atbildēja, ka dāvinātas grāmatas atpakaļ nedod. Tā vietā tika piedāvāts izveidot dažus faksimila eksemplārus jeb ļoti precīzas oriģināla kopijas, kuras nespeciālists pat nespēj atšķirt no oriģināla. 2007. gadā Latvijas Nacionālā bibliotēka un Vatikāna Apustuliskā bibliotēka parakstīja kopizdevuma līgumu par šīs grāmatas pavairošanu un samazināta izmēra kopiju izdošanu kopā ar detalizētu zinātnisko komentāru krājumu.”

“Terra Mariana. 1186–1888”
“Terra Mariana. 1186–1888” Foto: publicitātes

“Mūsu valstij šī grāmata ir būtiska, jo tā vēsta par kristietības sākumiem Baltijā. Tā laika Livonijā, ja konkrētāk,” intervijā atklāj Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks. “Sarunas par kopiju izgatavošanu sākumā ar Vatikānu veda Daugavpils kolēģi, tomēr, redzot šī projekta lielumu, vērienīgumu un savā veidā arī sarežģītību, Kultūras ministrija, ka šo uzdevumu tālāk virzīs Nacionālā bibliotēka.”

Pavairošanas darbi, kas ilga vairākus gadus

Kopiju izgatavošanas process ilga gadiem. No 2008. līdz 2009. gadā noritēja grāmatas pilnā izmēra faksimila druka Itālijas izdevniecībā “Franco Cosimo Panini Editore.S.p.a.,” un 2011. gadā šīs kopijas tika nogādātas Rīgā, un tikai 2014. gada martā tika pabeigta 1000 eksemplāru un zinātnisko komentāru sagatavošanas un izdošanas darbi.

“Lai mēs varētu nodot šo mantojumu plašākai sabiedrībai, bija jānodrošina 1000 maza izmēra kopiju izdošana, kā arī zinātnisko komentāru sējuma sagatavošana,”

stāsta Andris Vilks. “Tas bija liels zinātniskais darbs, turklāt šie zinātniskie komentāri ir ļoti nopietni sagatavoti vairākās valodās, ļoti augstā zinātniskā līmenī.

Andris Vilks
Andris Vilks Foto: kadrs no video

“Tāpat kā Svētos rakstus ir grūti saprast nopietnā līmenī bez papildinformācijas, tā līdzīgi ir ar grāmatu “Terra Mariana. 1186–1888”,” vajadzību pēc zinātniskajiem komentāriem skaidro arhibīskaps. “Lai to bagātību, kas tur ir iekšā, mēs spētu uztvert, ļoti noderīgi ir šie komentāri. Zinātnisko komentāru sējums ir pat biezāks, nekā oriģināls.”

Grāmata, kas tagad pieejama visā Latvijā un Igaunijā

Grāmatas-albuma 70 pergamenta lapās atrodams bagātīgs vizuālais un tekstuālais materiāls par Livonijas pilīm, pilsdrupām, baznīcām, senu dižciltīgu dzimtu ģerboņiem, zīmogiem, vēsturiskām personībām, kā arī seno sudraba un zelta monētu nospiedumi.

“Var teikt, ka šajā grāmatā ir iekodēta Latvijas 700 gadu vēsture – gan ar vārdiem, gan arī ietērpta mākslas formā,” uz grāmatas saturisko vērtību norāda Zbigņevs Stankevičs. “Mēs tajā varam smelties unikālu informāciju par mūsu tautas, Latvijas valsts un Livonijas vēsturi. Katrā ziņā, šī grāmata tiek augstu vērtēta.”

“Terra Mariana. 1186–1888”
“Terra Mariana. 1186–1888” Foto: publicitātes

“Bija ārkārtīgi svarīgi, ka šos divu sējumus mēs varējām izdot 1000 eksemplāros, jo tagad mēs varam teikt, ka šie eksemplāri Latvijā ir gandrīz visās bibliotēkās, skolās  un augstākās izglītības mācību iestādēs. Tāpat ar eksemplāriem ir nodrošināta arī Igaunija, jo arī Igaunija ir lielā mērā atspoguļota šajā albumā,” stāstu noslēdz Andris Vilks.

Viens no grāmatas faksimila eksemplāriem atrodas goda vietā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Apmeklētājiem ir iespējams to šķirstīt elektroniski.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu