Raidījums: apšaude Lažas pagastā saistīta ar cietušo personu biznesu ārzemēs (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Apšaude Lažas pagastā
Apšaude Lažas pagastā Foto: Facebook

Pirms pusgada Aizputes novada Lažas pagastā notika slepkavības mēģinājums, kurā cieta trīs personas. Policija uzskata, ka Latvija bija tikai nozieguma izdarīšanas vieta, bet uzbrukuma pasūtītāji, izpildītāji un motīvi meklējami aiz valsts robežām, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Aizputes novada Lažas pagastā mīt ap pustūkstoti iedzīvotāju. Tas nacionālo avīžu slejās vai TV ēterā nonāk reti - ik pa laikam te lietavu laikā applūst ceļš vai uzmanību piesaista protesti pret dāņu cūkkopju plāniem šeit paplašināties.

Pagājušā gada 30. septembrī, ap pusčetriem, Lažas pagasta veselības uzlabošanas centra "Academy Vitality" teritoriju automašīnā pamet trīs personas - Krievijas un Izraēlas pilsoņi. Viņu ceļu aptur Kalašņikova automāta ložu krusa, uzbrucēji notikuma vietu pamet. Ievainotais auto šoferis saviem spēkiem atgriežas veselības centrā un sasauc palīdzību. Ierodas ātrā palīdzība, pašvaldības policija un Valsts policijas vietējā iecirkņa inspektors.

Nedaudz vēlāk pievienojas arī izmeklēšanas grupa no Liepājas un Rīgas un sāk darbu nozieguma vietā.

Cietušie guvuši smagus ievainojumus, un tika nogādāti slimnīcās Rīgā un Liepājā.

Neraugoties uz smagiem ievainojumiem, visi cietušie izdzīvoja. Slimnīcā viņus apsargāja, un arī mājās viņi devās policijas pavadībā. "Vitalitātes akadēmijā" viņi bijuši regulāri viesi, kas, visticamāk, bijis viens no iemesliem, kādēļ uzbrukums noticis tieši te. Pusgadu pēc uzbrukuma vainīgie aizvien nav notverti.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins atzīst, ka aizdomās turamo šajā kriminālprocesā pašlaik nav, bet izmeklēšana norit ļoti aktīvi. Policijas rīcībā esot "diezgan perspektīvi pavedieni". Viņš atzīmē, ka lielākā daļa no visām procesuālajām darbībām pašlaik notiek ārzemēs, jo šis ir starptautiskas nozīmes noziegums. Latvijas teritorija tika izmantota tikai nozieguma izdarīšanai. Un motīvi slēpjas trešajās valstīs.

Vismaz viens no Lažas pagastā uzbrukumā cietušajiem ir uzņēmējs ar īpašumiem Krievijā un Eiropas valstīs.

Grišins stāsta, ka nozieguma laikā cietuši trīs cilvēki. Viņi ir citu valstu pavalstnieki - Krievijas un Izraēlas. Policijas sadarbojas gan ar viņu pilsonības valstīm, gan ar citām Eiropas valstīm, lai atklātu šo noziegumu. Galvenie motīvi varētu slēpties tieši komercdarbībā, ar ko cietušie nodarbojās. Tās ir dažādas investīcijas, nekustamo īpašumu tirdzniecība.

 "Vitalitātes akadēmija" ir slēgta un no kārdinājumiem izolēta teritorija, kurā klienti ierodas zaudēt svaru, baudīt aktīvu atpūtu un relaksējošas procedūras. Aicināti tiek gan klienti no ārvalstīm, gan Latvijas.

Te filmēti tiek televīzijas šovi, piesaistītas slavenības. Mazāk reklamēti ir atpūtas centra piedāvājumi impotences ārstēšanai. Diskrētums šim biznesam ir būtisks.

Tievēšanas programma “Vitalitātes akadēmijā” ilgst vismaz desmit dienas. Tomēr ik pa laikam centrā manīti arī Krievijas un Ukrainas ierēdņi, kas šo vietu pamet jau pēc pāris dienām.

Šajā 180 hektāru teritorijā Aizputes pusē saimnieko Krievijas miljonārs Boriss Aleksandrovs. Krievijā viņš tiek saukts par "biezpiena sieriņu karali". Oficiāli gan īpašums pieder nevis viņam, bet kādam Francijas pilsonim.

Viesu namu Lažas pagasta Lejasraķos izveidoja advokāts Juris Grīnvalds. Pēdējos mēnešos advokāta vārds medijos minēts, jo viņš savulaik bijis jaunā iekšlietu ministra Sanda Ģirģena patrons. 2005. gadā Grīnvalds iegādājās zemi ar vecām ēkām, saņēma Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu lauku tūrisma attīstībai, bet divus gadus vēlāk jau uzņēma viesus jaunā viesnīcā, kur saimniekoja viņa firma "Raķi". Bizness izrādījās neveiksmīgs - oficiālais apgrozījums bija neliels. Gada pārskati liecina, ka viesnīca īpašniekam bija parādā ap pusmiljonu latu, bet tās zaudējumi pārsniedza pat apgrozījumu. Nodokļu parādu dēļ VID apķīlāja Grīnvalda nekustamo īpašumu.

Ticis galā ar VID, Grīnvalds Lejasraķus 2013. gadā pārdeva tikko reģistrētam uzņēmumam "Cerība resnīšiem". Zemesgrāmatā deklarētā darījuma summa - 130 tūkstoši latu. Grīnvalds "Nekā personīga" jautājumus uzklausīt nevēlējās un stāstīt par darījumu atteicās.

"Cerība resnīšiem" piederēja Krievijas miljonāra Borisa Aleksandrova meitai Jekaterinai un Francijas pilsonim Davidam Denēnam.

Taču īpašuma pirkumu finansējis pats Aleksandrovs, un viņam par labu arī apķīlāta visa atpūtas centra teritorija. Deklarēto darījuma summu liek apšaubīt tas, ka hipotēka ir trīsreiz lielāka - 450 tūkstoši latu. Turpmākajos gados firma mainīja nosaukumu uz "Academy Vitality", pilnībā kļuva par francūža īpašumu, kā arī nopirka zemes un mežus ap atpūtas centru, sabūvēja jaunas ēkas. Arī tās visas ir apķīlātas. Uzņēmuma parāds krievu miljonāram pieaudzis līdz 12 miljoniem eiro.

Aleksandrovs neslēpj, ka viņš ir Lažas pagasta īpašuma patiesais saimnieks. Viņš vairākkārt ticies ar mēru, finansējis nolaisto Aizputes ebreju kapu sakārtošanu. Intervijās krievu medijiem viņš teicis, ka oficiālais īpašnieks ir Francijas pilsonis, lai nebūtu problēmu ar zemes uzpirkšanu vairumā.

Aleksandrovam Latvijā pieder viens uzņēmums: "Alexandrov Invest". Arī tas aizdevis naudu “Vitalitātes akadēmijai”. Firma reģistrēta juristēm Ilzei Zosulei un Ilze Neimanei-Nešporai piederošā birojā Rīgā. Te reģistrēti desmitiem uzņēmumu. Daļa nekādu īstu biznesu nemaz neuzrāda, bet citi apgroza miljonus, vēl citi tikai iegādājas ekskluzīvus auto, tā ļaujot īpašniekam ietaupīt PVN. Blakus atrodas arī juristu birojs "Zosule un Neimane.”

Boriss Aleksandrovs ir Krievijas uzņēmuma "Rostagroeksport" īpašnieks un ilggadējs vadītājs. Slavenākais uzņēmuma produkts - biezpiena sieriņš, kam pat dots paša Aleksandrova vārds. Viņš uzrakstījis grāmatu "Sieriņš. Manas dzīves un biznesa stāsts". Viena no viņa dzīves spilgtām epizodēm bijis ieslodzījums 80. gados. Tas bijis sods par Padomju Savienībā neatļautu komercdarbību. Saskaņā ar paša Aleksandrova medijos stāstīto tieši cietumā ienākusi prātā biznesa ideja, ko viņš tagad īsteno Latvijā - piedāvāt tievētājiem izolāciju no kārdinājumiem un stingri saplānotas maltītes.

Savu pirmo īpašumu - dzīvokli Jūrmalā - miljonārs Aleksandrovs nopircis pirms vairākiem gadiem, lai varētu iegūt Šengenas zonas uzturēšanās atļauju un ilgstoši uzturēties Vācijā. Kā viņš pats stāstījis Krievijas medijiem, tur viņš ārstējies no vēža.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu