Pētījumi: ledus laikmetus izraisīja masīva Zemes kontinentu sadursme (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

ASV pētnieku grupa beidzot noskaidrojusi, kas izraisīja pēdējos trīs lielos ledus laikmetus, kas norisinājās pirms 540 miljoniem gadu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science”, rakstīts, ka ledus laikmetus izraisīja masīvi tektonisko plātņu krāvumi ekvatora rajonā, nevis vulkānu izvirdumi, kā uzskatīts iepriekš.

Lai nonāktu pie atbildēm, zinātnieku komanda izpētīja, kā sadūrušās tektoniskās plātnes, kuras ir Himalaju izcelsmes pamatā. Zināms, ka brīdī, kad okeāniskā plātne saduras ar kontinentālo plātni, rodas jauni kalni, savukārt Himalaji radās pēc divām plātņu sadursmēm tropiskajā zonā, netālu no ekvatora. Turklāt šīm sadursmēm nekavējoties sekoja globālā atdzišana.

Tas zinātniekiem lika izpētīt, vai jaunu kalnu rašanās nevar izraisīt ķīmisku reakciju, kas noved līdz globālajai atdzišanai. Aplūkojot to, kā oglekļa dioksīds atmosfērā reaģē ar ofiolītiem (iežu komplekss okeāniskajās plātnēs), atklājās, ka tas no atmosfēras var aizvākt pietiekami daudz siltumnīcefekta gāzu, lai rastos ledus laikmets.

Foto: Public Domain

Pēc tam pētnieki lūkoja atrast šāda paša procesa pazīmes pirms citiem ledus laikmetiem un atklāja, ka pirms trīs ledus laikmetiem pēdējo 540 miljonu gadu laikā ekvatora rajonā notika plātņu sadursmes.

Zinātnieki uzskata, ka karstums un mitrums tropiskajos reģionos veicināja ķīmisko reakciju starp kalciju un magnēziju, kas atrodas ofiolītos, un oglekļa dioksīdu (CO2), kas savukārt atrodas atmosfērā. Reakcijas rezultātā no atmosfēras gandrīz pilnībā pazuda CO2. Viss šis process noveda pie atmosfēras atdzišanas un ledus laikmeta.

Pašlaik mēs piedzīvojam ledus laikmetu, kas sākās pirms vairāk nekā 2,5 miljoniem gadu, tiesa, tagad mēs atrodamies starpledus jeb interglaciālajā periodā, kad Zeme piedzīvo ledus laikmeta siltāko posmu.

Mūsdienās Indonēzijā ir zona, kur saduras divas tektoniskās plātnes. Tas arī varētu būt potenciālais iemesls, kāpēc tagad ir ledus laikmets.

“Pēc 10 miljoniem gadu Zeme izies no interglaciālā perioda, tomēr vēl nav īsti skaidrs, kas notiks tālāk,” izdevumam “Newsweek” teica pētnieks Francs Makdonalds.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu