50 cilvēku nogalināšana ar "trollinga" elementiem (18)

Annija Vīnkalna
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Piektdien Jaunzēlandē radikāli labējais terorists uzbruka divām mošejām Kraistčērčā, noslepkavojot 50 cilvēkus. Daļu uzbrukuma viņš tiešraidē translēja sociālajā tīklā "Facebook". Par saviem plāniem viņš iepriekš paziņoja "politiski nekorektā" interneta forumā un atstāja manifestu, kurā "troļļojot" atsaucas uz dažādām interneta "mēmēm". Uzbrucējs radikalizējās interneta pagrīdē, kas jau izaudzinājusi ne vienu vien teroristu. Viņš apņēmies radikalizēt nākamo teroristu paaudzi.

Uzbrukums bija iestudēts kā sociālo tīklu izrāde. "Facebook" tiešraidē terorists spēlēja trīs Bosnijas serbu karavīru propagandas dziesmu "Serbia Strong", kas pirms vairāk nekā desmit gadiem internetā kļuva pazīstama kā "mēme" "Remove Kebab", un manifestā viņš sevi dēvē par "kebabu aizvācēju". Tiešraidē skanēja arī videospēlēs un anime multfilmās izmantotā dziesma "Gas Gas Gas" - daudzu "YouTube" virālo video skaņu celiņš.

Video iesākās ar Taranta vārdiem "pieraksties uz PewDiePie kanālu!", norāda pilsoniskās žurnālistikas projekts "Bellingcat". Tā ir vēl viena ironiska interneta "mēme".

Terorista publicētajā manifestā lasāma "ASV jūras kājnieka kopīpasta" - izdomāts pastāstiņš, kas vairākus gadus tiek iekopēts interneta foruma komentāros, lai "troļļotu" interneta lietotājus.

Pašpasludinātais etnonacionālists un ekofašists Tarants ironizē par pieņēmumu, ka datorspēles viņu pamudinājušas uz vardarbību. "Jā, [videospēle] "Spyro the Dragon" man iemācīja etnonacionālismu. "Fortnite" iemācīja būt slepkavam. (..) Nē," viņš raksta.

Kā cilvēku, kas viņu visvairāk radikalizējis, Tarants min amerikāņu melnādaino konservatīvo aktīvisti Kandesu Ouensu - bez šaubām, cerot uz lielāku mediju uzmanību un ASV sabiedrības šķelšanos. Viņa iedvesmotāju vidū ir norvēģu masu slepkava Anderss Bērings-Breivīks.

28 gadus vecais austrālietis Brentons Tarants ir mans vienaudzis. Lai arī dažas no viņa piesauktajām "mēmēm" es atpazīstu, tomēr ir skaidrs, ka esam uzturējušies dažādos interneta apcirkņos.

Kopīpasta, šitposts, troļļošana - šie vārdi vairumam cilvēku izsaka visai maz, taču labi raksturo interneta forumu kultūru, kur triviālais un bezjēdzīgais sajaucas ar naida kurināšanu.

Interneta pirmsākumus raksturo liels optimisms - tas būs globāls tīmeklis, kurā lietotāji no visas pasaules varēs komunicēt cits ar citu, apmainīties ar informāciju un darboties kopējā labuma vārdā. Taču šajā desmitgadē arvien vairāk izskan bažas par tā dēvētajiem echo chambers jeb atbalss telpām. Pētījumi liecina, ka tādas veidojas sociālajos tīklos - lietotāji tviterī seko personāžiem ar līdzīgiem uzskatiem, bet "Facebook" algoritms rāda tādu saturu, kas lietotājam varētu būt tīkams. Rezultātā sociālo tīklu lietotājs dienu no dienas dzird tikai tādus viedokļus, kas sakrīt ar viņa paša, radot arvien lielāku pārliecību par tā pareizumu.

Tikmēr interneta forumos izveidotas domubiedru grupas katram politiskās domas novirzienam - pat pašiem radikālākajiem. Tādi publiskie forumi kā "Reddit", "4chan", "8chan" un citi ir balstīti uz lietotāju veidoto saturu. Piemēram, "Reddit" - mērenākajā no nosauktajiem - ir apakšforumi, kas veltīti mīlīgiem suņu un kaķu attēliem, attiecību padomiem, dārzkopībai, zero waste filozofijai un citiem nekaitīgiem tematiem. Bet viena klikšķa attālumā ir amatieru porno un naidu kurinošu grupu forumi.

2017.gadā tika slēgts "Reddit" apakšforums "/r/incels", kurā "negribētā celibātā" esoši vīrieši propagandēja tādas idejas kā "piespiedu monogāmija" jeb sieviešu seksuāla paverdzināšana, kā arī musināja uz vardarbību pret sievietēm un cilvēkiem, kas dzīvo aktīvu seksuālo dzīvi.

Tiek uzskatīts, ka ASV pašpasludinātie "inceli" pastrādājuši vismaz četras masu slepkavības. Pazīstamākais no tiem - 22 gadus vecais Eliots Rodžers, kurš Kalifornijas Universitātes tuvumā nogalināja sešus cilvēkus, vēl 14 ievainoja, kā arī nošāvās pats.

Neilgi pirms tam Rodžers vietnē "YouTube" ievietoja video ar nosaukumu "Eliota Rodžera atriebšanās", kurā izstāstīja savu motivāciju - viņš gribējis sodīt sievietes par pagātnes atraidījumiem, kā arī apskaudis vīriešus, kuriem ir sekss, un gribējis viņiem atriebties. Līdzīgi kā Tarants, arī Rodžers bija sagatavojis apjomīgu manifestu.

2018.gadā ASV Floridas štata iedzīvotājs Cēzars Sajoks izsūtīja vēstuļbumbas Donalda Trampa kritiķiem. Adresātu vidū bija Klintone, ASV eksprezidents Baraks Obama, bijušais viceprezidents Džo Baidens, Ņūdžersijas senators demokrāts Korijs Bukers, telekanāls CNN un kinoaktieris Roberts de Niro, kā arī miljardieris Džordžs Soross. Pirms uzbrukumiem Sajoks savos sociālo tīklu kontos regulāri publicēja politiska satura "mēmes", vardarbīgus attēlus un draudus, vēsta "Miami New Times". 

Šā gada februārī ASV tika izjaukts pašpasludinātā baltā nacionālista Kristofera Pola Hasona plāns pastrādāt teroraktu. Hasons bija savācis vērā ņemamu ieroču arsenālu. Viņš bija sastādījis iespējamo upuru sarakstu, kurā bija vairāki prominenti demokrātu politiķi. Divu gadu laikā pirms aresta Hasons bija tūkstošiem reižu apmeklējis "prokrieviskas, neofašistiskas un neonacistu literatūras vietnes", norādīja prokuratūra.

Daudzas no šīm kustībām mēdz norakstīt kā vienkāršu "troļļošanu" - mētāšanos ar provokatīvām frāzēm, lai izraisītu reakciju lasītājos. Iespējams, viņi paši nemaz netic tam, ko raksta, bet tikai barojas no negatīvās uzmanības. Taču tādi argumenti kā "tas taču ir tikai internets" neiztur kritiku laikmetā, kad "troļļošana" arvien biežāk noved pie reālas, destruktīvas rīcības. Tarants savā manifestā skrupulozi uzskaita mērķus, ko vēlējās sasniegt ar slaktiņu Jaunzēlandē. To vidū - "musināt uz vardarbību, atriebību un tālāku šķelšanos eiropiešu" un musulmaņu vidū un "radīt konfliktu ASV starp divām ideoloģijām par ieroču turēšanas jautājumu", kas varētu novest pie pilsoņu kara un sašķelt ASV "politiskajās, kultūras un, kas vissvarīgāk, rasu nometnēs". Manifestā viņš aicina savus domubiedrus uz jauniem teroraktiem, kā arī cer, ka viņu pretinieki atbildēs ar to pašu.

Pēdējo gadu nāvējošākos slaktiņus labējie radikāļi pastrādājuši vienatnē vai nelielās grupās, bez liela mēroga koordinācijas. "Taču tas nenozīmē, ka vientuļnieki un autonomās šūniņas neiedvesmojas viena no otras," norāda žurnāls "Foreign Policy". Gan Tarants, gan Hasons iedvesmojās no Breivīka, kurš 2011.gadā Norvēģijā noslepkavoja 77 cilvēkus. Breivīks ir viens no nedaudzajiem teroristiem, kurš pats radikalizējies internetā, nepieslienoties nevienai teroristu organizācijai. Pēc slaktiņa "Tumblr" un citās aktuālajās platformās saradās Breivīkam veltīti blogi - iespējams, ka viņa slava astoņus gadus vēlāk iedvesmoja vismaz divus teroristus. 

"Kā tu nonāci pie saviem uzskatiem?" manifestā pats sev jautā Tarants. "Protams,  internetā," viņš atbild. "Nekur citur patiesību nevar atrast."

Naidu kurinošas grupas internetā radikalizē divdesmitgadnieku un trīsdesmitgadnieku paaudzi. Nespējot atrast savu vietu reālajā pasaulē, viņi internetā meklē, ko pie tā vainot. Tarants manifestā raksta, ka dzimis nabadzīgā ģimenē, skolas gados bijis knapi sekmīgs un augstāko izglītību nav ieguvis, bet naudu esot sapelnījis ar kriptovalūtu shēmu "Bitconnect", taču nav zināms, vai tā ir patiesība vai arī kārtējā "mēme".

Brīvajā laikā apdzīvojot vienu un to pašu atbalss telpu, tās iemītnieki pastiprina viens otra uzskatus, pakāpeniski zaudējot saikni ar realitāti. Tā ir vide, kurā jau tagad tiek izaudzināti nākotnes teroristi, kuri citur nevar atrast savu vietu.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu