Turcijā pēc aktīvista pašnāvības izraisās policijas un kurdu sadursmes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Turcijas kurdu reģiona lielākajā pilsētā Dijarbakirā pie svētdien cietumā pašnāvību izdarījušā kurdu aktīvista Zikifa Gezena kapa izraisījušās policijas un kurdu Tautas demokrātiskās partijas (HDP) atbalstītāju sadursmes.

Gezens bija viens no vairākiem ieslodzītajiem, kurš bija pieteicis badastreiku kurdu likumdevējas aizsāktās protesta akcijas atbalstam.

Sadursmes izraisījās pirmdien, kad policija lika lietā ūdens lielgabalu, lai izklīdinātu HDP atbalstītājus, kas bija sapulcējušies pie Gezena kapa.

"Cietumnieks vakar zaudēja dzīvību. Ja Tieslietu ministrija būtu pildījusi savus pienākumus, mūsu draugs, kurš zaudēja savu dzīvību, joprojām būtu dzīvs," žurnālistiem sacīja HDP līdzpriekšsēdētājs Sezai Temelli.

Gezens pakāries, paziņoja viņa advokāti. Saistībā ar apsūdzībām par dalību aizliegtajā Kurdistānas Strādnieku partijā (PKK) viņš cietumā pavadījis 12 gadus.

Prokuratūra paziņoja, ka Gezens izdarījis pašnāvību labierīcību telpā, tomēr noliedza apgalvojumus, ka viņš būtu pakāries, šādi izrādot protestu.

HPD likumdevēja Leila Givena 8.novembrī, atrodoties cietumā, uzsāka badastreiku, protestējot pret PKK līdera Abdullas Edžalana ieslodzījuma apstākļiem.

Givena no ieslodzījuma jau atbrīvota, tomēr viņas aizsākto protesta akciju turpina citi ieslodzītie.

Atbilstoši HDP ziņām badastreiku turpina 171 ieslodzītais. Partija arī skubinājusi iesaistīties starptautisko sabiedrību.

Edžalans ir 1978.gadā izveidotās PKK līdzdibinātājs. PKK tika izveidota ar mērķi panākt kurdu autonomiju, bet 1984.gadā tā kļuva par bruņotu grupējumu un par savu mērķi izvirzīja neatkarīgas kurdu valsts izveidošanu.

1999.gadā Turcijas tiesa Edžalanam piesprieda nāvessodu par valsts nodevību, taču vēlāk tas tika aizstāts ar mūža ieslodzījumu, jo, pakļaujoties Eiropas Savienības (ES) spiedienam, Ankara 2002.gadā atteicās no nāvessoda.

Mūža ieslodzījumu Edžalans izcieš Imrali salas cietumā netālu no Stambulas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu