Virs Zemes ar desmit atombumbu spēku eksplodējis meteorīts (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Radioteleskops
Radioteleskops Foto: Unsplash

2018. gada 18. decembrī ar desmit atombumbu lielu spēku virs zemes eksplodēja autobusa izmēra meteorīts. NASA vēsta, ka tā pēdējo 30 gadu laikā ir otrā lielākā meteorīta eksplozija virs zemes un to pārspēj vien Čeļabinskas meteorīts, kas virs Krievijas pilsētas sprāga 2013. gada februārī. Par spīti jaunā meteorīta izmēram un sprādziena spēkam, teju neviens nepamanīja nedz pašu sprādzienu, nedz meteorīta tuvošanos Zemei.

Kāpēc pēdējā laika viena no lielākajām Zemes sadursmēm ar meteorītu gandrīz palika nepamanīta? Tāpēc, ka meteorīts sprāga virs Beringa jūras, kilometriem tālu no apdzīvotām vietām.

NASA par decembrī notikušo sadursmi uzzināja, pateicoties ASV gaisa spēkiem, kuru raķešu uzraudzības satelīti pirmie uztvēra sprādzienu. Tā dārdoņu reģistrēja arī infrasarkanie detektori visā pasaulē, sniedzot zinātniekiem pietiekami daudz informācijas par meteorītu, lai varētu gūt secinājumus.

Balstoties uz NASA sniegto informāciju, meteorīts bija aptuveni 1500 tonnu smags, 10 metru diametrā un sprādziena brīdī lidoja ar 115200 km/h lielu ātrumu. Meteorīts eksplodēja aptuveni 25 kilometrus virs okeāna un izdalīja enerģiju, kas ir ekvivalenta 173 kilotonnām TNT jeb desmit atombumbu sprādziena spēkam.

Pasaules meteorītu novērošanas komandas šo meteorītu nepamanīja tā mazā izmēra dēļ. Izdevumam “New Scientist” Īrijas astronoms Alans Ficsimons pastāstīja, ka lielākā daļa moderno teleskopu var uztvert tikai vairākus simtus metru diametrā lielus objektus, mazākiem objektiem paliekot nepamanītiem.

Astronomus satrauc 140 metru diametrā lieli meteorīti, kas var netikt pamanīti, jo tiem ir potenciāls pilnībā iznīcināt, piemēram, visu ASV.

Čeļabinskas meteorīts bija 19 metru diametrā liels. No tā sprādziena ievainojumus guva vairāk nekā 1200 cilvēku.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu