Vienas stundas darbaspēka izmaksas 2018. gada pēdējā ceturksnī Latvijā pieauga par 13,1%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

 Latvijā vienas stundas darbaspēka izmaksas pagājušā gada ceturtajā ceturksnī bija 9,06 eiro, kas, salīdzinot ar 2017.gada attiecīgo periodu, pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, ir pieaugums par 13,1% jeb 1,05 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, darbaspēka izmaksas minētajā laika periodā palielinājās par 11,9%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2018.gada ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2017.gada ceturto ceturksni, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, vienas stundas darbaspēka izmaksas pieauga visās jomās, izņemot enerģētikas nozari.

Straujāk vienas stundas darbaspēka izmaksas auga citos pakalpojumos (sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbību, individuālās lietošanas priekšmetu un mājsaimniecības piederumu remontu, ķīmisko tīrītavu, frizieru, skaistumkopšanas, apbedīšanas un citu pakalpojumu nozares) - par 33,5%, veselības un sociālās aprūpes nozarē - par 24,7%, nekustamo īpašumu nozarē - par 17,8%, administratīvo un apkalpojošo dienestu darbības nozarē - par 16,8%, izmitināšanas un ēdināšanas nozarē - par 16,5%, transporta un uzglabāšanas nozarē - par 14,1%, kā arī izglītībā - par 13,9%.

Statistikas pārvaldē norādīja, ka darbaspēka izmaksas stundā ietekmē ne tikai darba samaksas un pārējo darbaspēka izmaksu pārmaiņas, bet arī darba dienu, nostrādāto stundu un darbinieku skaita svārstības gada laikā.

"Nozarēs, kur gada laikā bija vērojams straujāks vienas stundas darbaspēka izmaksu kāpums, pārmaiņas lielākoties ietekmēja nostrādāto stundu skaita samazinājums, kā arī regulārās darba samaksas un darba devēju brīvprātīgo sociālo iemaksu (papildu pensiju, veselības, dzīvības apdrošināšanas iemaksas u.c.) un pabalstu pieaugums. Jāatzīmē, ka 2018.gadā darba devēja izmaksu pārmaiņas ietekmēja arī minimālās algas palielināšana, kā arī obligātās veselības apdrošināšanas ieviešana," pauda statistikas pārvaldē.

Mazākais vienas stundas darbaspēka izmaksu pieaugums pērn ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu bija finanšu un apdrošināšanas darbības nozarē (6,3%), kur darbaspēka izmaksas ir vislielākās. Enerģētikas nozarē, samazinoties gada laikā atlaistajiem darbiniekiem izmaksātajiem pabalstiem un sociālo iemaksu summām, stundas darbaspēka izmaksas samazinājās par 3,8%.

2018.gada ceturtajā ceturksnī augstākās vienas stundas darbaspēka izmaksas bija finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē (17,4 eiro), seko informācijas un komunikācijas pakalpojumi (14,6 eiro), valsts pārvalde (11,67 eiro), enerģētika - (11,41 eiro) un ieguves rūpniecība (11,17 eiro). Savukārt zemākās darbaspēka izmaksas stundā bija izmitināšanas un ēdināšanas (6,41 eiro), citu pakalpojumu (7,19 eiro), mākslas, izklaides un atpūtas nozarē (7,43 eiro), izglītībā (7,53 eiro) un nekustamo īpašumu nozarē (7,7 eiro).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu