Apstiprināta pasaulē senākā astrolaba izcelsme un vecums (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Astrolabs
Astrolabs Foto: AFP / Scanpix

Ginesa rekordu grāmata apstiprinājusi, ka jūrnieku astrolabs, jeb leņķu mērīšanas instruments, kas tika atrasts nogrimuša portugāļu armādas kuģa vrakā, ir senākais zināmais šāda veida priekšmets.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Nautical Archaeology”, lai apstiprinātu, ka metāla disks patiesi ir astrolabs jeb ierīce, ko lietoja līdz 18. gs. sākumam debess spīdekļu stāvokļa noteikšanai, pētnieki izmantoja lāzertehnoloģijas.

Kuģis “Sodrē”, kurā tika atrasta šī ierīce, bija daļa no pētnieka Vasko da Gamas armādas, kas devās savā otrajā ceļojumā uz Indiju starp 1502. un 1503. gadu. Šīs navigācijas ierīces tajā laikā bija ļoti populāras portugāļu un spāņu jūrasbraucēju vidū. Tas nogrima vētrā netālu no Omānas krastiem 1503. gadā.

Foto: AFP / Scanpix

Tā saucamais Sodrē astrolabs ir vienīgais zināmais astrolabs, kas sastāv no vesela diska un kura izcelsme un izgatavošanas laiks ir zināms. Tas ir arī vienīgais astrolabs, uz kura attēlots Portugāles karaliskais ģerbonis, ko tur iegravējuši senie meistari.

Foto: H. Stewart

Augstas izšķirtspējas astrolaba attēlos, kas tika uzņemti ar pārvietojamo lāzera skeneri, pētnieki uz ierīces atklāja 18 atzīmes, kas tika izmantotas, lai izmērītu Saules augstumu vai deklināciju pusdienlaikā.

“Izmantojot šo 3D skenēšanas tehnoloģiju, mēs varējām apstiprināt astrolaba identitāti un vecumu. Tas ļauj mums labāk saprast, kā šis disks tika izmantots 15. gadsimtā,” komentēja profesors Marks Viljamss.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu