Zinātnieks: Cilvēki kļūst pieauguši tikai pēc 30 gadu vecuma (4)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Ja īsi pirms 30. dzimšanas dienas joprojām nejūties kā pieaudzis cilvēks, satraukumam nav pamata. Zinātniskie pētījumi parādījuši, ka smadzenes un nervu sistēma attīstās individuālā tempā un var sasniegt pilnīgu briedumu pēc 30 gadu vecuma, vēsta raidorganizācija BBC.

Daudzviet pasaulē pieņemts, ka cilvēks kļūst pieaudzis 18 gadu vecumā. Taču šajā vecumā smadzenēs joprojām notiek izmaiņas, kas var ietekmēt cilvēka rīcību un novest pie garīgās veselības problēmām.

"Definēt pāreju no bērnības uz pieaugšanu - tā arvien vairāk sāk izskatīties pēc absurdas idejas," norāda Kembridžas Universitātes profesors Pīters Džonss. "Patiesībā tā ir daudz niansētāka pāreja, kas notiek trīs gadu desmitu laikā."

Pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas jaunieši daudzviet pasaulē var piedalīties vēlēšanās, pirkt alkoholu, paņemt hipotekāro kredītu un likumpārkāpumu gadījumā saņemt bargāku sodu.

"Domāju, ka izglītības, veselības aprūpes un juridiskajā sistēmā ir ērtāk, ja šāda definīcija pastāv," saka Džonss, tomēr norādot, ka krimināllietās pret 19 gadus vecu apsūdzēto tomēr izturas citādāk nekā pret "rūdītiem noziedzniekiem" vecumā pēc 30.

"Es domāju, ka sistēma piemērojas acīmredzamajam - cilvēkiem nepatīk doma, ka kāpurs pārvēršas tauriņā.

Nav tādas bērnības, kam uzreiz seko pieaugušā dzīve. Cilvēki virzās pa taku, pa trajektoriju," ir pārliecināts Džonss.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu