Atkāpies Kazahstānas prezidents (10)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs
Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs Foto: AFP/SCANPIX

Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs paziņojis par aiziešanu no amata, ziņo ārvalstu mediji. Nazarbajevs bija valsts vadītājs gandrīz 30 gadus.

"Esmu nolēmis nolikt savas prezidenta pilnvaras," otrdien paziņoja Nazarbajevs.

Paziņojums izskanēja Nazarbajeva uzrunā tautai, kas tika raidīta valsts telekanālos.

Prezidenta pienākumus pārņems parlaments spīkers Kasims Žomarts Tokajevs, kurš zvērestu nodos 20.martā.

"Šogad apritēs 30 gadi, kopš ieņemu šo augsto amatu. Tauta man deva iespēju būt pirmajam neatkarīgās Kazahstānas prezidentam," teica Nazarbajevs.

"Pēc likuma prezidenta pilnvaru pārtraukšanas gadījumā viņa pienākumus izpilda parlamenta spīkers. Pēc tam notiks prezidenta vēlēšanas," norādīja Nazarbajevs.

Vienlaikus Nazarbajevs paliek Valsts drošības padomes vadītāja, Konstitucionālās padomes locekļa un valdošās partijas "Nur Otan" vadītāja amatos.

Pagājušajās vēlēšanās 2015.gadā Nazarbajevs tika ievēlēts uz piekto prezidenta pilnvaru termiņu, saņemot 97,75% balsu.

Kārtējām vēlēšanām būtu jānotiek 2020.gadā, taču eksperti pieļauj, ka tagad tās tiks rīkotas ātrāk.

Pirms mēneša Nazarbajevs atlaida valdību, sūdzoties, ka ar naftas resursiem bagātās valsts tautsaimniecībā "pozitīvas pārmaiņas nav panāktas".

Kazahstāna ar grūtībām atgūstas no 2014.gada naftas cenu krituma un kaimiņvalstij Krievijai noteikto sankciju ietekmes, un valstī vairojas neapmierinātība.

Nazarbajevs no 1989. līdz 1991. gadam bija Kazahstānas Komunistiskās partijas pirmais sekretārs, bet pēc PSRS sabrukuma kļuva par Kazahstānas prezidentu.

Nazarbajeva režīms ir autoritārs. Vairākas cilvēktiesību aizstāvju organizācijas pārmetušas Nazarbajevam cilvēktiesību pārkāpumus.

Šā gada jūlijā Nazarbajevam paliks 79 gadi.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu