Plāno aizturēt Rīgas domei izmaksājamo kompensāciju par personu ar invaliditāti pārvadājumiem galvaspilsētā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Autotransporta direkcija rosinās Sabiedriskā transporta padomei pieņemt lēmumu aizturēt Rīgas domei avansā izmaksājamo kompensāciju par personu ar invaliditāti pārvadājumiem 2019.gada otrajā ceturksnī galvaspilsētā, informēja Autotransporta direkcijas pārstāve Inese Krūmiņa.

Viņa skaidroja, ka, nodrošinot sabiedriskajam transportam no valsts budžeta iedalīto finanšu līdzekļu administrēšanu, Autotransporta direkcijas uzdevums ir pārliecināties par to likumīgu, lietderīgu un pareizu izmantošanu, tostarp arī par to finansējuma daļu, kas paredzēta attiecīgo pasažieru pārvadāšanai sabiedriskajā transportā, kurām valsts ir noteikusi braukšanas maksas atvieglojumus.

Analizējot Rīgas domes un "Rīgas satiksme" sniegto informāciju par pasažieru ar pirmās un otrās grupas invaliditāti pārvadājumiem, Autotransporta direkcijai ir radušās aizdomas par nekorektu minēto kategoriju pasažieru pārvadājumu uzskaiti Rīgas pilsētas nozīmes maršrutos. Tādēļ līdz pilnīgai situācijas noskaidrošanai, Autotransporta direkcija ierosinās Sabiedriskā transporta padomei pieņemt lēmumu - aizturēt Rīgas domei avansā izmaksājamo kompensāciju par 2019.gada otro ceturksni.

Dotācijas avansa maksājuma apmērs tiek rēķināts, balstoties uz Rīgas domes sniegto prognozi par plānoto pasažieru ar invaliditāti skaitu un Autotransporta direkcijas prognozes izvērtējumu. Pēc faktisko rezultātu apkopošanas, Autotransporta direkcija veic avansā samaksātās dotācijas pārrēķinu un attiecīgi koriģē nākamā perioda maksājumu.

Krūmiņa skaidroja, ka šī gada janvārī Rīgas domei tika pārskaitīts avansa maksājums 2,2 miljonu eiro apmērā par pasažieru ar invaliditāti pārvadājumiem šī gada pirmajā ceturksnī.

Sabiedriskā transporta padomes sēde, kurā par šo jautājumi lems, ir plānota marta beigās.

Gadījumā, ja tiks atklāts, ka Rīgas domes sniegtā informācija par pārvadāto pasažieru ar invaliditāti skaitu ir nekorekta, tad attiecīgi Autotransporta direkcija veiks dotāciju pārrēķinu, un nākamā perioda dotāciju maksājums tiks samazināts par atbilstošo summu.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) aģentūrai LETA pauda, ka "situācijā, kad valstij pietrūkst līdzekļu sabiedriskā transporta nodrošināšanai un visu laiku mēs skatāmies, lai līdzekļi tiktu izmantoti lietderīgi un pietiekami efektīvi, nav pieļaujama tāda situācija, ka Rīgā potenciāli varētu notikt krāpšanās ar mērķdotāciju izlietošanu. Arī turpmāk un arī citos gadījumos, nežēlīgi attieksimies pret jebkuru valsts naudas izkrāpšanu!"

Jau vēstīts, ka Autotransporta direkcija, izvērtējot "Rīgas satiksme" sniegto informāciju par tās apakšuzņēmuma "Rīgas mikroautobusu satiksme" veiktajiem pasažieru pārvadājumiem, izlēma vērsties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) un Valsts policijā saistībā ar iespējamu krāpniecību datos par personu ar invaliditāti pārvadājumiem.

Iepriekš TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka mākslīga pārvadāto personu ar invaliditāti skaita palielināšana ļautu privātajam uzņēmumam saņemt lielāku valsts dotāciju par šīs kategorijas personu pārvadāšanu bez maksas - Latvijā personām ar invaliditāti sabiedriskajā transportā nav jāpērk biļetes, jo par viņiem maksā valsts. Pagājušajā gadā tam bija nepieciešami 18 miljoni eiro, tostarp puse tika Rīgai, bet divus miljonus saņēma "Rīgas mikroautobusu satiksme".

Informācija par "Rīgas mikroautobusu satiksmes" pērn pārvadātajiem pasažieriem liecina, ka 2018.gadā uzņēmums pārvadājis 11,8 miljonus pasažieru, no kuriem 14% ir bijuši ar invaliditāti. Tādējādi "Rīgas mikroautobusu satiksmes" pārvadāto personu ar invaliditāti īpatsvars bijis 3-5 reizes lielāks nekā citiem pārvadātājiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu