Etiķis šeit nelīdzēs jeb vietas mājās, kuras ar etiķi tīrīt nedrīkst

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Dažkārt tā vien šķiet, ka etiķis ir universāls produkts, kuru var izmantot gan pārtikā, gan arī mājas uzkopšanā. Tas patiesi var noderēt kaļķakmens notīrīšanā, dažādu traipu un citu netīrumu likvidēšanā, tomēr ne visur derēs etiķa attīrošais spēks. Lūk, ko pavisam noteikti nevajadzētu tīrīt ar etiķi.

Granīta un marmora virsmas

Etiķis ir ārkārtīgi skābs šķidrums, kas laika gaitā var “nomazgāt” marmora vai granīta virsmu aizsargslāni. Lai gan šādas virsmas ir pieskaitāmas izturīgiem materiāliem, tomēr tās ir arī ļoti dārgas, tāpēc prasa papildu rūpes. Izmantojot etiķi, marmora vai granīta virsmas zaudēs to iepriekšējo spozmi. Tā vietā izmanto trauku ziepes un ūdeni virsmu tīrīšanai.

Foto: Pixabay

Jebkuras tehnikas un ierīces

Kaut arī elektronikas tīrīšana ar mikrošķiedras lupatu un etiķi varētu šķist loģiska, tomēr tā nebūs laba ideja. Skābais šķidrums var sabojāt ierīču ekrānus. Tā vietā izvēlies speciālas lupatas vai šķidrumus datora, telefona vai planšetes tīrīšanai. Arī sausa mikrošķiedras lupata var darīt brīnumus.

Jebkas, kur ir pievienots balinātājs

Ķīmisku šķidrumu sajaukšana ir nopietna kļūda tīrīšanā, tāpēc drošības labad nejauc etiķi ar citiem tīrīšanas līdzekļiem. Balinātājs un amonjaks sajaukumā ar etiķi var radīt teju vai toksiskas gāzveida vielas, kas var kaitēt veselībai.

Foto: Pixabay

Vaskotas mēbeles un grīda

Gluži kā ar marmora virsmām, arī vaskotām virsmām etiķis nāks par sliktu - tas izdedzinās vasku un padarīs mēbeles vai grīdu nespodru. Lai gan pastāv vairāki ieteikumi, kuros teikts, ka etiķis tiks galā ar nikniem un lipīgiem traipiem uz grīdas, tomēr ieteicamākas ir speciālas ziepes, šķīdumi vai vienkārši ūdens.

Dažas no trauku mašīnas detaļām

Etiķis ir labi pazīstams ar tā dezodorējošajām īpašībām, tāpēc ne velti to iekļauj trauku mašīnas mazgāšanas padomu rakstos. Tomēr etiķis nāks par skādi trauku mašīnas gumijas un plastmasas detaļām. Ja trauku mašīnas detaļas ir ražotas no dabīgās gumijas, tā spēs izturēt etiķa skābo pH līmeni, taču drošības labad to ir vērts atšķaidīt ar ūdeni.

Foto: Pixabay

Vietas, kur bijuši mājdzīvnieku izkārnījumi

Kaut arī etiķis lieliski spēs novērst smaku, ko rada mājdzīvnieku atstātās “dāvanas”, tomēr šim nolūkam etiķis nebūs tas labākais līdzeklis. Kaut arī cilvēki vairs nebūs spējīgi saost fekāliju vai urīna smaku, tomēr dzīvnieku ožai etiķis nebūs šķērslis. Tā vietā izvēlies specializētus līdzekļus, kas nopērkami zooveikalos, – tie novērsīs nepatīkamo aromātu un arī neļaus šo vietu saost dzīvniekam.

Flīžu starpas

Daudzi jo daudzi padomu raksti iesaka etiķi kā efektīvu netīro flīžu starpu attīrīšanas līdzekli, taču arī šai vietai etiķis un balinātājs nāks par sliktu. Kodīgie līdzekļi noārdīs flīžu javu un arī pašu flīžu glazēto virskārtu. Drošākais veids, kā attīrīt flīžu starpas, ir izmantot speciālus līdzekļus vai sodu, trauku ziepes un ūdeņraža pārskābi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu