Norvēģijā pabeigta pasaulē augstākā koka ēka (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Metsä Wood/Publicitātes foto

Līdz ar iespaidīgā Ņujorkas jaunā rajona atklāšanu pagājušajā nedēļā arhitektūrā vēl viens nozīmīgs notikums – augstākā koka debesskrāpja atklāšana Norvēģijā. Koka būve stiepjas 85 metru augstumā, un tajā tiks ierīkota viesnīca, dzīvokļi un biroja telpas.

Norvēģijas Mjosas tornis simbolizē videi draudzīgu domāšanu un ir pierādījums tam, ka arī augstas celtnes var būt celtas no kokmateriāliem. Šis neierastais dizains ir bijis pozitīvs izaicinājums arhitektam Osteinam Elgzasam. “Es vēlējos iedvesmot citus arhitektus un inženierus celt ēkas līdzīgā veidā,” atklāj arhitekts.

Ēkas struktūra ir līdzīga citām ierastajām augstceltnēm, taču tajā izmantotie elementi ir ievērojami liekāki nekā ierasts. Gan ēkas struktūra, gan fasāde Mjosas tornim ir veidota no koka – lielākās struktūras ir veidotas no laminētiem un salīmētiem koka dēļiem kolonnās, staros un diagonālēs, lai radītu spēcīgāku un izturīgāku konstrukciju. Pirmajos desmit stāvos visas konstrukcijas pilnībā veido kokmateriāli, bet augstākajos stāvos ir izmantots betons, lai pēc iespējas vairāk samazinātu debesskrāpja šūpošanos.

Ēkas struktūrām ir izmantots ilgtspējīgs materiāls – koks, ko sagādājuši vietējie ražotāji. Lielākā daļa kokmateriālu ir nākuši no Norvēģijas, bet dažas konstrukcijas ir iegādātas no Somijas ražotājiem.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu