Noskaidrotas pasaules laimīgākās valstis (2)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

20.marts pasludināts par Starptautisko laimes dienu. Šajā datumā laists klajā ANO pētījums, kurā noskaidrotas pasaules laimīgākās valstis.

Vislaimīgākā pasaules valsts ir Somija. Tai seko Dānija, Norvēģija, Islande un Nīderlande.

Savukārt Latvija ir 53. laimīgākā valsts pasaulē, saglabājot šo pozīciju otro gadu pēc kārtas.

Foto: Pixabay

Kaimiņvalsts Lietuva ierindojas 42. vietā, bet Igaunija - 55. vietā.

Reitings balstīts uz tādiem rādītājiem kā ienākumi, brīvība pieņemt lēmumus par savu dzīvi, uzticēšanās valdībai, prognozētais veselīga mūža ilgums, sociālie "drošības tīkli" un dāsnums.

"Pirmais valstu desmitnieks augstu novērtēts pēc visiem kritērijiem, kā arī emocionālās labklājības jautājumos," raidorganizācijai CNN norāda pētījuma līdzautors Džons Helivels, Britu Kolumbijas Universitātes goda profesors ekonomikā.

Desmit laimīgākās valstis pasaulē: 

1. Somija;

2. Dānija;

3. Norvēģija;

4. Islande;

5. Nīderlande;

6. Šveice;

7. Zviedrija;

8. Jaunzēlande;

9. Kanāda;

10. Austrija.

 "Tas nav somu DNS," par pasaules laimīgāko valsti saka Helivels. "Tas ir šo valstu dzīvesveids."

Somijas iedzīvotāji maksā augstus nodokļus par sociālo "drošības tīklu", uzticas valdībai, dzīvo pēc saviem ieskatiem un ir dāsni viens pret otru. "Viņiem rūp līdzcilvēki," uzsver Helivels. "Tādā vietā cilvēki grib dzīvot."

"Laimīgākās un vienotākās valstis izceļas ar izturību un to, kā tiek galā ar sliktajām lietām," saka profesors, norādot uz Jaunzēlandes pilsētu Kraistčērču, kas 2011.gadā pārdzīvoja ārkārtīgi postošu zemestrīci, bet pagājušonedēļ - galēji labējā terorista uzbrukumu, kurā tika nogalināti 50 cilvēki.

Topā iezīmējas interesanta tendence - tā augšgalā neierindojas neviena no pasaules "supervalstīm". Lielbritānija ieņem 15. vietu, Vācija ierindojas 17. vietā, kamēr ASV palikusi 19. pozīcijā. Krievija atrodas 68., bet Ķīna - 93. vietā.

Pašā saraksta apakšgalā ir tādas valstis kā Centrālāfrikas Republika (CĀR), Afganistāna, Tanzānija un Ruanda.

ANO Ģenerālā asambleja 2012. gadā pasludināja 20. martu par Starptautisko laimes dienu, pasvītrojot "laimes un labklājības lomu cilvēku dzīvē visā pasaulē", ko nepieciešams izvirzīt kā vienu globālajiem mērķiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu