LIZDA padomes locekle: 710 eiro ir apkaunojošs atalgojums pedagogam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LIZDA pikets par pedagogu algu paaugstināšanu
Foto: LIZDA pikets par pedagogu algu paaugstināšanu Foto: Jānis Škapars/TVNET

710 eiro ir apkaunojošs atalgojums pedagogam, pēc šodien notikušā pedagogu streika paziņoja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padomes locekle, Talsu starpnovadu arodorganizācijas priekšsēdētāja Inta Libreiha.

Atsaucoties uz viņu, Talsu novada pašvaldība ziņoja, ka protesta akcijā piedalījās pārstāvji no gandrīz visām Talsu novada skolām, kopā 71 pedagogs.

"Skolotāji ir aktīvi, bet tomēr daļa pedagogu ir vienaldzīgi, uzskata, ka citiem viņu vietā jāiet un jākaro. Neviens nesaka, ka negribētu cilvēka cienīgu atalgojumu, bet dažādās iestādēs šī aktivitāte atšķiras," informēja Libreiha, piebilstot, ka liela atsaucība bijusi no Talsu 2.vidusskolas, Rojas un Dundagas vidusskolas.

Galerija: pedagogu protests pie Saeimas

Arodbiedrības pārstāve klāstīja, ka izmaiņas un reformas nebūt nerada jaunu pedagogu pieplūdumu, jau tagad izglītības iestādēm ir grūti atrast pedagogus. Turklāt šāda tendence esot ne tikai tehnisko priekšmetu apmācībā, bet visos mācību priekšmetos.

"Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir teicis, ka varam parakstīt sadarbības memorandu, kas paredzētu atalgojuma pieaugumu, ja tam būs finansējums. Paldies, mēs 20 gadus esam šādus solījumus dzirdējuši. 710 eiro ir apkaunojošs atalgojums pedagogam ar dažādām kvalifikācijām un izglītības bagāžu. Kad no darba tirgus aizies paaudze, kam pašlaik ir ap 55 gadiem, tad radīsies pedagogu vakuums. Zinu uzņēmējus, kuri labprāt ņem darbā pedagogus, jo ir pārliecināti par viņu labajām organizatoriskajām spējām, spēj pielāgoties jauniem apstākļiem un paredzēt desmit soļus uz priekšu, ir elastīgi domāšanā," apgalvoja Libreiha.

Viņasprāt, kadru trūkums ir saistīts arī ar nemitīgajām pārmaiņām izglītībā.

Video: pedagogu protests pie Saeimas

"Tomēr Ministru prezidents ir norādījis, ka izglītības jomā nav pietiekami daudz reformu, bet kādām tad vēl ir jābūt, kas mums vēl ir jāreformē? Tagad pārejam uz kompetencēs balstītu izglītības saturu, bet šis sadarbības modelis patiesībā skolās realizēts vienmēr. Tagad sadarbības iespēja tiek paplašināta, bet finansējums darba stundām, ko pedagogs veltīs, sadarbojoties ar pārējo priekšmetu skolotājiem, nav paredzēts. Šādā veidā pārmaiņas mēģina veikt uz skolotāju entuziasma pamata," komentēja arodbiedrības pārstāve, kura jau vairākus gadus vairs nestrādā par skolotāju.

Kā ziņots, trešdien pie Saeimas piketēja aptuveni 2000 pedagogu, pieprasot iepriekš apstiprinātā darba samaksas pieauguma grafika izpildi.

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga skaidroja, ka valdības nostāja, nepildot iepriekš apstiprināto pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, spiež skolotājus doties ielās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu