Krievija kritizē Polijas lēmumu uz kara gadadienas pasākumiem nelūgt Putinu (36)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vladimirs Putins
Vladimirs Putins Foto: REUTERS/EPA/AP

Krievija trešdien kritizēja Polijas lēmumu neaicināt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu uz Otrā pasaules kara sākuma 80.gadadienas piemiņas pasākumiem, kas šogad tiks rīkoti Polijā.

Krievijas Ārlietu ministrija pauda neizpratni, reaģējot uz vēstīm, ka Polija kara sākuma gadadienu pieminēs tikai kopā ar tuvākajiem sabiedrotajiem - Eiropas Savienības un NATO, kā arī dažām postpadomju valstīm.

Krievija kritizēja Polijas vadību, ka tā ignorējot "vēsturisko loģiku" un vēlas pārvērst septembra piemiņas pasākumus "slepenā" sanāksmē.

"Par spīti mūsu dzimtenes neapšaubāmi izšķirošajam ieguldījumam Hitlera reiha sakāvē un Polijas atbrīvošanā no nacistu agresoriem, Krievijai šajā plānā nav vietas," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"Lai tas paliek uz pašreizējās Polijas varas sirdsapziņas."

Polijas prezidenta Andžeja Dudas preses birojs skaidroja, ka "kritērijs ielūgumiem nav vēsturisks, bet mūsdienu".

"Šos dramatiskos notikumus pieminēs Polija un valstis, ar kurām mēs šodien strādājam pasaules miera labā, balstoties starptautisko tiesību ievērošanas principos," paziņoja Polijas prezidenta preses birojs.

Vēl pirms Vācijas 1939.gada 1.septembra uzbrukuma Polijai, Vācija ar Padomju Savienību, noslēdzot Ribentropa-Molotova paktu, bija vienojušās par Austrumeiropas sadalīšanu un Polijas likvidēšanu.

Padomju Savienība, kas tolaik bija nacistiskās Vācijas sabiedrotā, 1939.gada 17.septembrī uzbruka Polijai un okupēja tās austrumu reģionus, bet jau pēc nepilniem diviem gadiem Hitlers padomju līderiem par pārsteigumu 1941.gada 22.jūnijā uzbruka PSRS.

Dudas palīgs Kšištofs Ščerskis norādīja, ka vēsturiskās loģikas piesaukšana "1939.gada septembra kontekstā ir problemātiska", uzsverot, ka Polija un tās sabiedrotie ievēro starptautiskās tiesības.

"Šo noteikumu pārkāpšana bija 1939.gada agresiju zīme un arī šodien ir lielākais drauds mieram," sacīja Ščerskis.

Pēc Ukrainai piederošās Krimas okupācijas un aneksijas, kā arī agresijas Ukrainas austrumos Maskava izpelnījusies Rietumu nosodījumu.

Kā apgalvo Maskava, Rietumi bieži vien aizmirst, ka Padomju Savienība esot "izglābusi" pasauli no Hitlera.

Arī mūsdienu Krievijā Sarkanās Armijas uzvaras pasaules vēstures asiņainākajā karā tiek godātas ar teju vai reliģisku bijību.

Dudas palīgs Blažejs Spihalskis jau iepriekš bija apliecinājis, ka Putins nav uzaicināts uz šogad Polijā rīkotajiem Otrā pasaules kara sākuma 80.gadadienas piemiņas pasākumiem.

Uz piemiņas pasākumiem 1.septembrī nav uzaicināta neviena Krievijas amatpersona, sacīja Dudas palīgs.

Polijas prezidents uz piemiņas pasākumiem uzaicinājis tikai ES, NATO un ES Austrumu partnerības valstis, atsaucoties uz Spihalska teikto, ziņoja raidorganizācija RMF FM.

"Ielūgumi izsūtīti, balstoties mūsdienu, nevis vēsturiskos apsvērumos," skaidroja prezidenta palīgs.

Kara sākuma 70.gadadienas pasākumos Polijā Putins piedalījās, atgādina RMF FM.

Dudas vecākais padomnieks Vojcehs Kolarskis šogad sacīja, ka Otrā pasaules kara sākuma 80.gadadienas piemiņas pasākumus 1.septembrī citu viesu vidū, domājams, apmeklēs arī Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu