Jaunzēlande aizliegs pusautomātiskos ieročus un kaujas šautenes (2)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna
Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna Foto: AP/Scanpix

Jaunzēlandē tiks aizliegti militāra stila pusautomātiskie šaujamieroči un kaujas šautenes, ceturtdien paziņoja premjerministre Džasinda Ārderna.

"Es paziņoju, ka valdība šodien nekavējoties rīkosies, lai ierobežotu šo šaujamieroču potenciālu uzkrāšanu un pamudinātu cilvēkus turpināt savu šaujamieroču nodošanu," teica Ārderna.

Tiks aizliegtas arī detaļas, kas izmantojamas šaujamieroču pārveidošanā par militāra stila pusautomātiskajiem ieročiem, kā arī lielas ietilpības magazīnas.

Ārderna piebilda, ka tiks izveidota shēma šaujamieroču atpirkšanai.

"Īsi sakot, šajā valstī tiks aizliegti visi pusautomātiskie ieroči, kādi tika lietoti teroraktā piektdien," sacīja premjerministre.

Labējais ekstrēmists, Austrālijas pilsonis Brentons Tarants pagājušo piektdien Kraistčērčā sarīkoja apšaudes divās mošejās lūgšanu laikā, nogalinot 50 cilvēkus.

Ārderna sacīja, ka šāvējs bija legāli nopircis savus ieročus un palielinājis to jaudu, izmantojot 30 patronu magazīnas, "kas viegli tika izdarīts ar vienkāršu pirkumu internetā".

Premjere sacīja, ka šim aizliegumam sekos attiecīgs likumdošanas akts, kas tiks iesniegts pieņemšanai aprīlī.

Reaģējot uz Kraistčērčā notikušo, Jaunzēlandes valdība jau pirmdien nolēma padarīt stingrākus šaujamieroču iegādes un glabāšanas noteikumus.

Kraistčērčas ieroču veikala "Gun City" īpašnieks Deivids Tipls pirmdien paziņoja, ka Tarants viņa veikalā iegādājies četrus ieročus un munīciju, pasūtījumu veicot pa elektronisko pastu. Tipls norādīja, ka šāds iegādes veids ir likumīgs, un ka veikalam ir iespēja pārbaudīt, vai pircējam ir ieroču glabāšanas atļauja.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu