Lielākā daļa uzņēmēju uzskata, ka nodokļu slogs Latvijā ir pārāk liels

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Vērtējot uzņēmumu maksāto nodokļu apjomu, 55,6% uzņēmēju un uzņēmumu vadītāju ir norādījuši, ka tas ir krietni par augstu, 36,5% - mazliet par augstu, savukārt 7,2% atbildējuši, ka nodokļu apjoms ir tik, cik vajag, liecina biznesa augstskolas "Turība" Biznesa indekss.

Salīdzinot atbildes ar uzņēmēju pausto 2018.gadā, redzams, ka nedaudz, taču neapmierinātība pieaug. Ja pērn nodokļu apjomu uzņēmēji vērtēja ar kopējo indeksu mīnus 48,4, tad šogad indekss ir mīnus 50,3.

Uzņēmējiem tika lūgts novērtēt arī ar uzņēmējdarbību saistīto tiesisko vidi. 15% uzņēmēju norādījuši, ka tā ir ļoti slikta, 35% - drīzāk slikta, 19% - drīzāk laba, 1% - ļoti laba, savukārt 30% bijis grūti atbildēt uz šo jautājumu. Kopējais tiesiskās vides indekss ir negatīvs - mīnus 23.

"Veidojot pētījumu, mūsu mērķis bija ne tikai noskaidrot, kāda ir situācija uzņēmējdarbības vidē un ko par to domā paši uzņēmēji, bet arī turpināt darbu pie pētījumā atklātajiem datiem, lai piedāvātu iespējamos risinājumus situācijas uzlabošanai. Negatīvs vērtējums lielākajā daļā uzņēmējdarbības vidi veidojošo faktoru ir skaidrs signāls, ka nepieciešami nopietni uzlabojumi," skaidroja augstskolas rektors un valdes priekšsēdētājs Aldis Baumanis.

"Turības" Biznesa indekss ir pētījums, kurā vērtēta uzņēmēju un uzņēmumu vadītāju attieksme pret dažādiem uzņēmējdarbības vidi ietekmējošiem faktoriem. Analizējot visus faktorus, aprēķināts arī kopējais biznesa indekss, kas ir negatīvs - mīnus 17,4.

Pētījums veikts no 2018.gada decembra sākuma līdz 2019.gada janvāra beigām, un tajā piedalījās 750 uzņēmēji un uzņēmumu vadītāji. Indekss veidots ar mērķi sekmēt uzņēmējdarbības vides un nozares izglītības ciešāku sasaisti, identificēt uzņēmējdarbības vides būtiskākās problēmas un lielākās priekšrocības un veicināt topošo uzņēmēju padziļinātāku interesi par to. Maksimālais indeksa rādītājs ir plus 100, bet minimālais - mīnus 100.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu