Rīgas dome: Pēc uzņemšanas Rīgas bērnudārzos ap 600 bērnu tiek pārdeklarēti uz Pierīgu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēc uzņemšanas Rīgas bērnudārzos ik gadu aptuveni 600 līdz 700 bērnu tiek pārdeklarēti uz Pierīgas pašvaldībām, ceturtdien Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejā pastāstīja domes Izglītības pārvaldes vadītājs Ivars Balamovskis.

Rīgas domes atbildīgā komiteja šodien sprieda par bērnudārzu pieejamību Rīgā. Pēc Balamovska teiktā, rindā uz pašvaldības bērnudārziem ik gadu ir aptuveni 1000 bērnu, un iemesli tam esot vairāki.

Piemēram, analizējot pašvaldību savstarpējo norēķinu statistiku, departaments secinājis, ka demokrātiskā deklarēšanās sistēma valstī neveicina pastāvīgi dzīvojošo iedzīvotāju iespēju ātrāk saņemt vietu pirmsskolas izglītības iestādē. Proti, šajā mācību gadā 669 bērni pēc uzņemšanas Rīgas bērnudārzos mainījuši savu deklarēto dzīvesvietu uz Pierīgu, piemēram, Garkalni, Babīti, Ādažiem un citām pašvaldībām.

"Tā ir viena no lietām, ko nevaram ietekmēt, bet kas ir liela problēma. Nokomplektējot grupas, mēs uzņemam tikai rīdziniekus, taču pēc uzņemšanas ik gadu 600 līdz 700 bērnu tiek aizdeklarēti prom," sacīja Balamovskis. Esot arī tādi bērni, kas deklarēti Rīgā, taču mācās citās pašvaldībās, piemēram, Alūksnē vai Daugavpilī.

Departamenta eksperti uzskata, ka iedzīvotāju deklarēšanās sistēmu nepieciešams sakārtot valstiskā līmenī, jo šobrīd pastāvošā kārtība veicinot "pārāk liberālu dzīvesvietas deklarēšanas iespēju".

Lai cīnītos ar rindām uz pašvaldības bērnudārziem, optimizējot skolu tīklu, departaments tuvāko gadu laikā cer paplašināt bērnudārzu grupiņas vairākās Rīgas apkaimēs.

Pērnā gada oktobrī rindā uz pašvaldības izglītības iestādēm, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas, bija reģistrēti 1135 bērni, no kuriem 738 bērni bija pieteikti, lai pirmsskolas izglītību apgūtu latviešu mācību valodā, bet 397 bērni - mazākumtautību programmās. Lielākoties tie esot bērni no 1,5 līdz 3 gadu vecumam.

Sadarbībā ar Īpašuma departamentu nākamajos gados plānots paplašināt pirmsskolas izglītības pakalpojuma pieejamību Mežaparka, Āgenskalna, Ziepniekkalna, Purvciema un Juglas apkaimē.

Vienlaikus esot sākts plānošanas darbs jaunas bērnudārza ēkas projektēšanai un esošo ēku pārbūvei Grostonas ielā 6, Skanstes apkaimē, kas varētu nodrošināt aptuveni 152 papildu vietas. 2020.gadā plānots atjaunot pirmsskolas izglītības funkciju arī ēkā Apuzes ielā 74, kas Zolitūdes apkaimē ļautu nodrošināt aptuveni 220 jaunas vietas bērnudārzos.

Kopumā līdz 2021.gadam plānots izveidot aptuveni 700 jaunas vietas bērnudārzos.

Pēdējo divu gadu laikā papildu grupas atvērtas esošajās bērnudārzu ēkās, kur ir bijis iespējams pielāgot telpas. Pērn atvērtas divas jaunas grupas, bet šā mācību gada laikā jaunas grupiņas atvērtas netiks.

Kopumā 2018./2019.mācību gadā Rīgas pašvaldībā pirmsskolas izglītības pakalpojums tiek nodrošināts 150 pašvaldības bērnudārzos. 71 iestāde īsteno izglītības programmu latviešu valodā, 41 iestāde gan latviešu, gan mazākumtautību (krievu) valodā, bet 38 iestādes - tikai mazākumtautību valodā.

Pirmsskolas izglītības pakalpojums tiek nodrošināts arī 15 skolās un vienā interešu izglītības iestādē.

Vienlaikus Rīgas domei ir noslēgti sadarbības līgumi arī ar 147 privātajiem bērnudārziem. 2019.gada februārī privātajos bērnudārzos izglītība tika nodrošināta 6809 Rīgas pašvaldībā deklarētajiem bērniem un par pakalpojuma nodrošināšanu no domes tika pārskaitīts 1,57 miljonu eiro liels līdzfinansējums.

No 2019.gada janvāra pašvaldības līdzfinansējums privātajiem bērnudārziem par bērniem no pusotra līdz četru gadu vecumam ir 246 eiro, bet par obligātā izglītības vecuma bērniem - 187 eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu