Šausminošā eksperimentā ASV zinātnieki kaķēniem izbarojuši citus kaķus (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: pixabay.com

Šokējošā ziņojumā atklātas nianses par 22,5 miljonus dolāru vērtu Amerikas Savienoto Valstu Lauksaimniecības departamenta veiktu eksperimentu, kura laikā kaķēniem lika ēst pašiem savus sugasbrāļus.

Ziņojumā, ko publicējusi bezpeļņas organizācija “White Coat Waste Project”, kas iestājas pret dzīvnieku izmantošanu valdības eksperimentos, rakstīts, ka 2015. gadā Amerikas Savienoto Valstu Lauksaimniecības departaments iegādājās un nogalināja neskaitāmus kaķus un suņus no dažādām Āzijas, Āfrikas un Latīņamerikas valstīm. Vēl jo vairāk – laboratorijā izaudzētiem kaķēniem tika izbarotas nogalināto kaķu un citu dzīvnieku ķermeņa daļas, bet laboratorijas pelēm mirušo kaķēnu ķermeņa daļas tika pat injicētas.

Pētījuma mērķis ir saistīts ar toksoplazmozi jeb cilvēku un dzīvnieku invāzijas slimību, ko izraisa parazīts “Toxoplasma gondii”.

“Ņemot vērā, ka suņu un kaķu gaļas diēta suņiem, kaķiem un pelēm nav normāla un dabiska, šis eksperiments ir pilnīgi bezjēdzīgs toksoplazmozes bioloģijā. Arī cilvēki pasaules attīstītajās valstīs kaķus un suņus nemēdz ēst, tāpēc argumenti šādu eksperimentu veikšanai ir ļoti neskaidri,” rakstīts pētījumā.

Izdevuma “TIME” žurnālisti iztaujāja pētījuma projekta pārstāvi, tomēr viņš komentārus par šā ziņojuma precizitāti izvairījās sniegt.

“Mūsu pētnieki nemitīgi cenšas atrast labākos veidus, kā pētīt toksoplazmozi un aizsargāt Amerikas iedzīvotāju veselību,” komentēja pārstāvis.

“Toxoplasma gondii” ir ļoti plaši sastopams parazīts. Cilvēks var ar to saslimt, saskaroties ar bojātu pārtiku, kaķu izkārnījumiem, kā arī šī baktērija var atrasties mātes pienā. Tomēr lielākajā daļā gadījumu cilvēki, kuri saskārušies ar šo parazītu, neizrāda saslimšanas simptomus. Lielākām briesmām ir pakļauti cilvēki ar vāju imūnsistēmu, grūtnieces un mazuļi.

Kaķi ir vienīgie dzīvnieki, kuros šis parazīts var piedzīvot pilnu dzīves ciklu, tāpēc tie bieži tiek izmantoti toksoplazmozes pētījumos.

Kā rakstīts pētījumā, laboratorijā tika izaudzēti īpaši kaķēni, kuriem vēlāk tika dota citu kaķu gaļa, kas inficēta ar minēto parazītu. Pēc tam pētnieki savāca kaķēnu izkārnījumus, lai savāktu parazīta oliņas, ko vēlāk izmantoja pētījumos. Kad kaķēnu izkārnījumos oliņas vairs nebija atrodamas, dzīvnieki drošības pēc tika nogalināti.

“Šis eksperiments izraisīja ārkārtīgas ciešanas dzīvniekiem, bija neauglīgs, bezjēdzīgs un ārkārtīgi dārgs,” rakstīts pētījumā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu