Ar īpašu projektu centīsies mazināt cilvēktirdzniecības riskus piespiedu izraidīšanas procesā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tiesībsargs Juris Jansons
Tiesībsargs Juris Jansons Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai mazinātu cilvēktirdzniecības riskus piespiedu izraidīšanas procesā, Tiesībsarga birojs sācis projektu "Efektīva novērošanas un izraidīšanas procesa realizēšana".

Projekta vispārīgais mērķis ir nodrošināt piespiedu kārtā izraidāmo personu uzraudzības procesu atbilstību Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 16.decembra direktīvai. Savukārt projekta tiešais mērķis ir pilnveidot Eiropas Savienības standartiem un prasībām atbilstošu ārzemnieku piespiedu izraidīšanas novērošanas mehānismu.

Projektā īpaša uzmanība tiks pievērsta nepilngadīgo bērnu, kuri ceļo bez pavadības, tiesību aizsardzībai un cilvēku tirdzniecības upuru atpazīšanas procedūru pilnveidošanai izraidīšanas procesā.

Lai nodrošinātu efektīva piespiedu kārtā izraidāmo personu novērošanas mehānisma funkcionēšanu, jāveic darbs, kas pilnveidotu esošās iestrādes (metodoloģiju, vadlīnijas, anketas, datu bāzi), praktiskos piemērus gūstot no personu aptaujām, slēgta tipa iestāžu apsekošanas un ārzemnieku izraidīšanas novērošanas praksēm.

Pēdējo četru gadu laikā, kopš palielinājies no Vjetnamas ieceļojošo neregulāro migrantu skaits, ir identificēti gadījumi, t.sk. nepilngadīgo ārzemnieku bez pavadības vidū, kas norāda uz cilvēku tirdzniecības riskiem, tādēļ viens no projekta darbības virzieniem būs saistīts ar pašreizējo praksi cilvēktirdzniecības upuru atpazīšanā Valsts robežsardzes veiktajās procedūrās (piemēram, intervijās), skaidroja Tiesībsarga birojā.

Aptaujājot izraidāmos ārzemniekus, nepieciešams noteikt to papildu jautājumu loku, kas palīdzēs novērotājam atpazīt iespējamos cilvēktirdzniecības upurus, un sadarbībā ar iestādēm, kas atbildīgas par cilvēku tirdzniecības novēršanu, nodrošināt šo upuru tiesību aizsardzību. Projekta īstenošanas rezultātā tiks stiprināta starpinstitucionālā sadarbība, lai identificētu cilvēku tirdzniecības upurus pirms izraidīšanas, un nodrošinātu viņu tiesību aizsardzību, t.sk. pret atkārtotu viktimizāciju un nonākšanu cilvēktirdzniecības organizatoru pakļautībā.

Projektu "Efektīva novērošanas un izraidīšanas procesa realizēšana" līdzfinansē Eiropas Savienība. Projekts ilgs līdz 2021.gada februāra beigām. Projektam piešķirtais finansējums ir 106 063 eiro, no kuriem 79 547 eiro ir Eiropas fonda finansējums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu