Somijas drošības dienests: par Somiju aktīvi interesējas Krievijas un Ķīnas aģenti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Policisti Somijā. Ilustratīvs attēls
Policisti Somijā. Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Somijā joprojām ir daudz personu, kas strādā ārvalstu izlūkdienestu labā, un īpaši par Somiju interesējas Krievijas un Ķīnas aģenti, teikts Somijas Drošības izlūkošanas dienesta ("Supo") ikgadējā ziņojumā.

Kā norādīts ziņojumā, pagājušajā gadā īpaši aktīvi izvērsta kiberspiegošana pret valsts iestādēm, taču ārvalstu izlūkdienesti joprojām izmanto arī daudz tradicionālākas metodes. To vidū ir personīgas informācijas vākšana, kā arī aģentu vervēšana, ar kuru palīdzību ietekmēt politisku lēmumu pieņemšanu un sabiedrisko domu.

Ziņojumā teikts, ka ārvalstu izlūkdienestus visvairāk interesē diskusijas par dalību NATO, ārējās un iekšējās drošības jautājumi, Somijas nostāja sankciju jautājumā un drošība Baltijas jūras reģionā. Pēdējā gada laikā izlūkdienesti arī sekojuši līdzi gatavotajiem grozījumiem likumos par izlūkdienestiem, Somijas starptautiskajai sadarbībai aizsardzības jomā un Somijas prezidentūrai Arktikas Padomē.

"Supo" ziņojumā atzinīgi novērtē nesen pieņemtos likumus par izlūkdienestiem, norādot, ka tie ļaus efektīvāk novērst ārvalstu izlūkdienestu darbību, kā teroristisku darbību, kas apdraud nacionālo drošību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu