Kazahstānā policija aiztur vairākus desmitus protestētāju (1)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kazahstānā policija aiztur vairākus desmitus protestētāju
Kazahstānā policija aiztur vairākus desmitus protestētāju Foto: Reuters/ScanPix

Abās lielākajās Kazahstānas pilsētās policija piektdien aizturējusi desmitiem protestētāju, kas izgāja ielās, atsaucoties opozicionāra Muhtara Abļazova aicinājumam.

Abļazovs apsūdzējis ilggadējo prezidentu Nursultanu Nazarbajevu, kurš otrdien negaidīti atkāpās no amata, centienos par savu pēcteci padarīt meitu Darigu.

Dariga Nazarbajeva šonedēļ tika ievēlēta par parlamenta spīkeri, jo iepriekšējais likumdevēju sapulces priekšsēdētājs Kasims-Jomarts Tokajevs kļuvis par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Prezidenta vēlēšanas paredzētas nākamgad.

Vairāki desmiti Francijā dzīvojošā baņķiera Abļazova atbalstītāju piektdien izgāja galvaspilsētas Astanas un valsts lielākās pilsētas Almati ielās. Demonstrantiem rokās bija zili baloniņi, kas tiek lietoti kā opozīcijas simbols.

Taču demonstrācijas, kas tiek rīkotas bez varasiestāžu atļaujas, Kazahstānā ir aizliegtas, un policija drīz vien aizturēja faktiski visus protestētājus.

78 gadus vecais Nazarbajevs prezidenta amatā atradās kopš valsts neatkarības iegūšanas, 1991.gadā sagrūstot PSRS. Lai gan viņš atkāpies no šī mata, viņš paliek Valsts drošības padomes vadītāja, Konstitucionālās padomes locekļa un valdošās partijas "Nur Otan" vadītāja amatos.

Kā norāda eksperti, paliekot šajos ietekmīgajos amatos, Nazarbajevs faktiski saglabā varu valstī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu