Marihuānas smēķēšana ikdienā ir saistīta ar paaugstinātu psihozes risku (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Marihuāna. Ilustratīvs attēls
Marihuāna. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Jaunā pētījumā secināts, ka cilvēkiem, kuri marihuānu smēķē ikdienā, ir paaugstināts risks iedzīvoties kādā psihozē, īpaši tad, ja marihuāna ir stipra, proti, ar augstu THC saturu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Lancet Psychiatry”, zinātnieki izanalizēja informāciju par 1200 cilvēkiem no 10 Eiropas pilsētām, kuriem nebija psihozes. Viņi tika salīdzināti ar 900 cilvēkiem, kuri dzīvoja tajās pašās pilsētās, bet pirmo reizi sirga ar psihozi, kas ir psihiska slimība, kuras rezultātā mainās cilvēka uztvere, apziņa, garastāvoklis un uzvedība.

Noskaidrojās, ka cilvēkiem, kuri marihuānu smēķēja ikdienā, bija trīs reizes lielāks pirmreizējas psihozes risks nekā tiem cilvēkiem, kuri marihuānu nesmēķē. Turklāt tiem cilvēkiem, kuri regulāri smēķēja marihuānu ar augstu tetrahidrokanabinola (THC) saturu, bija pat piecas reizes lielāks risks piedzīvot psihozi.

Papildus tam šajā pētījumā pirmo reizi parādīts tas, kā marihuānas smēķēšanas biežums noteiktā reģionā ietekmē psihožu biežumu sabiedrībā. Piemēram, Amsterdamā, kur marihuāna ar augstu THC saturu ir plaši pieejama, tiem cilvēkiem, kuri to smēķē ikdienā, bija deviņas reizes lielāks risks piedzīvot psihozi nekā marihuānas nesmēķētājiem.

“Ņemot vērā, ka marihuāna dažādās valstīs un ASV štatos tiek legalizēta arvien straujāk un ārsti pēta dažādu marihuānas veidu labvēlīgo ietekmi uz cilvēka veselību, nedrīkst aizmirst arī par potenciālo marihuānas kaitīgumu,” komentēja pētījuma autore Marta di Forti.

Tiesa, jāatceras tas, ka šajā pētījumā tikai atrasta saistība starp marihuānu un psihozi. Nav pierādīts, ka marihuānas smēķēšana to izraisa.

Jau iepriekšējos pētījumos zinātnieki izvirzīja hipotēzi, ka starp marihuānas smēķēšanu un psihozi pastāv saikne, tomēr tajos nebija parādīts, kā šī saikne ietekmē psihozes rādītājus vispārējā populācijā.

“Jaunais pētījums ir daļa no pēdējā laikā veiktu pētījumu kopas, kas visi pievērsušies marihuānas smēķēšanas ietekmei uz cilvēka garīgo veselību,” izdevumam “Live Science” komentēja psihiatrs Deivids Roeins.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu